Броколи в рецептите за кърмачета
Кога мога да давам на бебето си броколи?
Броколите не са най-добрият избор за първа храна на бебето ви, тъй като причиняват газове. Освен това стомахът на толкова малко бебе е вероятно да не успее да се справи със зеленчука. Най-добрата възраст да започнете да давате броколи на бебето си е между 6-8 месеца. Ако бебето ви има някакви проблеми с храносмилането, по-добре е да отложите броколито за по-късно. Както винаги, препоръчваме да се консултирате с педиатъра си за храните, с които искате да захранвате бебето си.
Броколито е идеална храна за ядене с пръсти – пригответе го на пара, нарежете го и го поръсете със сирене.
Хранителната стойност на броколито
Броколито е много богато на витамин С и е чудесен източник на фибри. Това го прави идеална добавка към всяко ястие. Разтворимите фибри са тези, които помагат за отпускане на червата, тъй като, докато преминава през хранителния си тракт, те променят формата си. Прекомерното количество разтворими фибри обаче може да доведе до разстройство. Неразтворимите фибри не се променят и техния принос към доброто храносмилане и отделяне е, че набъбват, абсорбирайки вода. В прекомерно количество също могат да доведат до разстройство.
Броколи (1 брой, на пара) |
|
ВИТАМИНИ |
МИНЕРАЛИ |
Витамин А: 19890 IU |
Калий: 1449 мг. |
Витамин С: 167.7 мг. |
Фосфор: 358 мг. |
Ниацин: 8.0 мг. |
Магнезий: 118 мг. |
Фолиева киселина: 310 мкг. |
Калций: 516 мг. |
Витамин В1 (тиамин): 73 мг. |
Натрий: 245 мг. |
Витамин В6: 62 мг. |
Селений: 5.7 мг. |
Витамин Е: 11 мг. |
Желязо: 5.5 мг. |
Витамин К: 118 мг. |
Съдържа цинк, манган и други |
Как да избирам и съхранявам броколи?
Когато пазарувате свежо броколи, гледайте цвета на китките – той трябва да е еднакъв. Естественият цвят е тъмно зелен или лилаво-зелен. Огледайте ги добре, тъй като не трябва да са сивкави или наранени или да са започнали да пожълтяват. Винаги съхранявайте броколито в незапечатани найлонови пликове в хладилника в чекмеджето за зеленчуци. Броколито издържа до 4 дни.
Най-добрият начин за приготвяне на броколи
Когато готвите броколи, винаги трябва да го задушавате в зехтин или да го готвите на пара. Ако го задушавате в зехтин, уверете се, че е напълно омекнало; не предлагайте на бебето си броколи „ал денте“, както, когато приготвяте порции за ядене с пръсти. Според проучвания, когато се приготвя в микровълнова фурна, броколито губи хранителните си стойности много повече от който и да е друг зеленчук. Тези заключения се оспорват, но ние въпреки това препоръчваме да избягвате да приготвяте броколи в микровълнова фурна.
Броколито може да бъде опечено в пайове или включено в други рецепти.
Храни, които се комбинират добре с броколи:
Моркови
Цвекло
Тиквички
Картофи
Сладък картоф
Кафяв ориз
Леща
Говеждо месо
Пилешко месо
Тофу
Кисело мляко
856 преглеждания