Броколи в гювече (8 месеца плюс)
Продукти:
2 чаши полусварен ориз (може и кафяв ориз – вари се 30 вместо 45 мин.)
2 с.л. масло (или зехтин)
½ чаша накълцан лук
½ чаша нарязани зелени чушки
½ чаша нарязана целина
2 чаши натрошено сирене чедър
Замразено броколи (около 500 гр.)
Бульон от гъби (по желание) или кофичка кисело мляко
Пилешли или зеленчуков бульон (домашно приготвени или готови, но с ниско съдържание на сол)
Затоплете предварително фурната на 180 С. Задушете лука, чушките, целината и маслото до омекване на зеленчуците. Смесете ориза, броколите, задушените зеленчуци, сиренето и бульоните. Сложете всичко в голям глинен или стъклен съд. Покрийте и гответе на 180 С 30 мин., докато течността се поеме. Свалете похлупака, сложете още малко от сиренето и печете открито 5 мин., докато чедърът се разтопи и повърхността се препече.
924 преглеждания