Breton far – френско изкушение
Продукти:
2 ч.ч. прясно мляко
3 големи яйца
1/2 ч.ч. захар
5 с.л. разтопено и охладено краве масло
ванилия
щипка сол
3/4 ч.ч. брашно
1 ч.ч. сушени сливи и 1/2 ч.ч. вода за накисване
1/3 ч.ч. стафиди
1/4 ч.ч. бренди или ром
пудра захар за поръсване
Приготвяне:
Яйцата се разбиват леко със захарта, добавят се млякото, маслото, ванилията и солта. Сместа се разбърква, след което се прибавя брашното. Получената смес се оставя да престои в хладилник поне три часа, а най-добре една нощ.
Сливите, стафидите и водата се слагат в подходящ съд и се кипват за 10 минути, за да омекнат, след това се добавя брендито и се фламбира. Плодовете се отцеждат и се охлаждат.
В обилно намаслена тавичка, поръсена с брашно се изсипва добре изстудената смес, подреждате плодовете и печете в предварително умерено загрята фурна до готовност (когато забодете клечка за зъби в средата на сладкиша, тя трябва да остане суха).
Готовият десерт се охлажда и се сервира поръсен с пудра захар и леко запечени филирани бадеми.
Вместо сушени сини сливи можете да използвате кайсии.
4,693 преглеждания