Авокадо за вашето бебе
Авокадото е идеална първа храна за бебето ви заради меката му текстура. Освен това авокадото е богатото на „добри“ мазнини и хранителни вещества.
Хранителните качества на авокадото:
Авокадото често е наричан „перфектният плод на природата“, защото съдържа всичко, което е необходимо на човек, за да оцелее – страхотна храна за мозъка и физическото развитие на бебето, с богато съдържание на „добри“ мазнини. Изберете авокадо за първата твърда храна на бебето ви вместо овесените ядки.
Без натрий и холестерол, авокадото съдържа ценни елементи като: 8% от препоръчваната дневна доза фолиева киселина; 4% фибри и калий; 4% витамин Е; 2% желязо. Парче авокадо съдържа 81 мкг. от каротеноида лутеин и 19 мкг. бета-каротин. В него се съдържа 3.5 гр. ненаситени мазнини, които са жизненоважни за нормалния растеж и развитие на мозъка и централната нервна система на бебето.
Авокадо (1 чаша пюре) |
|
ВИТАМИНИ |
МИНЕРАЛИ |
Витамин А: 338 IU |
Калий: 1166 мг. |
Витамин С: 20.2 мг. |
Фосфор: 124 мг. |
Витамин В1 (тиамин): 0.2 мг. |
Магнезий: 67 мг. |
Витамин В2 (рибофлавин): 0.3 мг. |
Калций: 30 мг. |
Ниацин: 3.9 мг. |
Натрий: 18 мг. |
Фолиева киселина: 205 мг. |
Желязо: 1.4 мг. |
Пантотениева киселина: 3.3 мг. |
|
Витамин В6: 0.6 мг. |
. |
Съдържа други витамини в малки количества. |
Съдържа малки количества селений, манган, мед, цинк |
Кога да започна да захранвам бебето си с авокадо?
Авокадото е прекрасна първа твърда храна за вашето бебе. Има мека и гладка текстура, идеална за пюре – чудесен вариант за преход към твърдите храни. Можете да започнете да давате авокадо на бебето си на 4-6-месечна възраст. Бебетата се нуждаят от въглехидрати, мазнини и протеини, които са изключително важни за растежа през първата и втората година.
Пюрето от авокадо е идеално в комбинация от ябълки, праскови, круши, банани и дори кисело мляко.
Да, авокадото е пълно с мазнини! Не се притеснявайте от съдържанието на мазнини, бебетата НЕ трябва да са на диета. Те се нуждаят от мазнини за нормалния си растеж и за развитите на мозъка. Ако имате съмнения дали да дадете на бебето си авокадо, посъветвате се с педиатъра си.
Авокадото е богато на мононенаситени мазнини, а това са „добри“ мазнини! Авокадо със среден размер съдържа около 322 калории и до 30 гр. мазнини.
Една чаша пюре от авокадо съдържа почти 700 калории (това са почти 2 плода авокадо). Положителните страни на авокадото със сигурност превъзхождат лошите.
Авокадото се асоциира с алергиите към латекс, така че консултирайте се с вашия лекар преди да дадете на бебето си авокадо.
Как да изберете перфектното авокадо
Когато избирате авокадо, гледайте кората да е тъмно зелена и грапава. Плодът трябва да е твърд и в същото време да се поддава на натиск.
Когато го срежете на половина, месестата част трябва да е зелена като плавно преминава в жълто около костилката.
Най-добрият начин за приготвяне на авокадо
Авокадото е една от най-лесните за приготвяне храни, просто защото не трябва да го готвите! То се сервира сурово, след като се обели. Няма нужда да го подлагате на каквато и да е обработка. Разтъркайте авокадото в ръце, преди да го обелите – това ще помогне по-лесното отделяне на кората.
Как да замразявате авокадо
Замразявайте го на парченца. Когато имате нужда от авокадо, извадете едно парченце, пюрирайте го и сте готова. По-добре е да го замразявате на парчета, а не на пюре, тъй като така издържа по-дълго.
Авокадо на водна баня:
½ чаша вода
Малко изстискан свеж лимон
Накисването във водната баня ще забави потъмняването.
**Не давайте цитрусови или кисели плодове на бебето преди да е навършило година, може да получи обрив. Изстискването на малко лимонов сок във водната баня на авокадото или в пюрето от авокадо не е същото като поднасяне на пюре от портокал например.
36,949 преглеждания