Ароматните билки – приятели на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_Kids-and-herbs-1.jpg

Много майки се притесняват да използват ароматерапията за своите бебета и малки деца, защото са убедени, че това не е безопасно за тази възраст. Но децата ни се сблъскват с миризмите още в родилната зала и неизбежно са подложени на всякакви ароматни въздействия още с първото вдишване.

Опасността за тях идва от различните синтетични и силни (концентрирани) аромати, които са неизменна част от съвременната околна среда. Някои естествени аромати, предложени на децата по подходящ начин и в оптимално ниски концентрации могат да им въздействат лечебно.

Терапевтичното въздействие на ароматите се изразява не само в чисто емоционалния ефект. Вдишвайки ги през устата и носа, мирисовите молекули на етеричните масла достигат до кръвта на човека и така му въздействат върху целия организъм. Нанесени върху кожата, молекулите на етеричните масла действат по химичен път за възстановяването и овлажняването й. Ето защо ароматерапията е комплексен метод върху цялото тяло, а не само едно приятно или неприятно ухание.

Когато говорим за ароматерапия за деца нека не си представяме детската стая обсипана с десетки запалени свещи със синтетична есенция. По-голямата част от натуралните етерични масла също не са подходящи за малките деца и могат да предизвикат сериозни кожни и дихателни реакции. Като се има предвид, че една капка етерично масло се равнява на около 20 пакетчета чай, то за децата това се явява една силно концентрирана миризма с много висок интензитет на изпарение.

За бебетата, който тепърва развиват сетивност такова интензивно въздействие е трудно преодолимо. Затова трябва да им се предлагат само ограничен вид аромати от естествен източник, които са подходящи за тях и да увеличаваме интензитета на мириса много, много постепенно през месеците. Терапията с аромати изобщо не е подходяща за новородени бебета до третия им месец – периода на “четвъртия триместър”. За този период най-естествения подход за бебетата е кърменето и непрекъснатото гушкане.

Ароматерапия може да се прилага при бебета над 3 месечна възраст като ароматния източник не трябва да бъде позициониран в една точка и в непосредствена близост до детето, а по-скоро трябва да пресъздадем усещане за “цветна градинка”. Това означава, че трябва да създадем лек и мек мирисов фон, равномерно разпръснат по цялата детска стая или баня.

До 2 годишна възраст на детето избягвайте да използвате етерични масла. С това не отричам напълно употребата им, но в предвид концентрираната форма на маслата и необходимостта от контрол върху интензитета на изпарение препоръчвам такава терапия само след консултация с ароматерапевт.

Kids and herbs (2)

За децата си използвайте само биосертифицирани етерични масла, защото дори за натуралните конвенционални масла остава риска да са фалшифицирани с друг вид етеричномаслен продукт, което може да се окаже особено опасно за детето ви. При биосертифицираните етерични масла контролът и проследимостта е много по-голяма!

До 2 годишна възраст на детето съвсем спокойно може да използвате органично етерично масло от лавандула във ваната му за къпане. Вместо да се подлъгвате по конвенционалните бебешки продукти с мирис на (синтетична) лавандула, изкъпете човечето само с хума и 1-2 капки истинско масло от лавандула. За целта задължително трябва да разтворите най-напред маслото в 2-3 супени лъжици прясно или кисело мляко за да предотвратите събиране на маслото в капчица на повърхността на водата, тя да се “залепи” за бебешката кожата и така да я раздразните. Млякото е най-подходящата емулсия за разтваряне на етерични масла за бебешката баня.

Ароматите въздействат най-естествено и ефективно на децата, когато са поднесени под формата на естествена нарязана билка. В този случай неизвлеченото етерично масло си стои в естествен вид и концентрация, разпределено в по-голям обем, което прави невъзможно предозирането с мирисови молекули. Билките освобождават по-лек и по-мек аромат, който също така се доразвива във времето и за разлика от една доза етерично масло задържат по-дълго уханието в стаята.

Органичните билки са слънчевогледани билки без употребата на противоестествени средства, което ги прави много по-ценни и лековити от конвенционалните. В тях химичния състав на етеричното масло е от най-високо качество, тъй като методите на биоземедлие способстват максималното естествено синтезиране на полезни съставки. Ще ги усетите по-“благи” на мирис и с времето ще се убедите в трайността на аромата им.

Почти всяка биоферма отглежда и билки, защото като репеленти те са част от естествената растителна защита на стопанството.
Kids and herbs (3)

Билките, които имат терапевтично въздействие върху децата са тези, включени в таблицата по долу. Представям ги по два критерия – по име и по въздействие с цел по-лесно ориентиране в избора:

По име на билката:

– босилек – възбужда апетита, за профилактика при чести бронхити, успокоява кашлицата, успокоява хиперактивността на децата и им осигурява по-спокоен сън, при бебетата успокоява коликите

– градински чай (салвия) – най-доброто средство при чести ангини и проблеми със сливиците, възбужда апетита, лактогонно средство – идеално за майки и кърмачета, които спят заедно
лавандула – най-доброто средство за успокояване на децата и бебетата, за спокоен сън, облекчава бебешките колики

– лайка – най-ценна за децата с болкоуспокояващите си свойства при спазми и колики, успокоява хиперактивността, за по-спокоен сън, при чести възпаления на гърлото и сливиците
майорана – етеричното масло е противопоказно за деца, но не и билката – най-ценна при деца с епилепсия и за успокояване на тревожност

– мащерка – популярна най-вече с отхрачващото си действие, тя е верен приятел на децата при кашлица, настинки, пневмонии и хроничен бронхит. Има терапевтично въздействие при деца с тревожност, неспокоен сън, прилага се и при деца с епилепсия

– риган – при простуди и грип, има изразено антивирусно действие в сезоните на настинките, въздейства укрепващо и подпомага храносмилането

– розмарин – концентрира вниманието на децата с хаотично поведение, има общо укрепващо действие при грип и простуди, подобрява храносмилането и апетита, въздества добре на деца с кожни проблеми 

– смрадлика – при чести простуди, хрема и кашлица

– хизоп – най-доброто природно средство при астма

Kids and herbs (4)

По терапевтично въздействие:

– за успокояване на хиперактивността и за спокоен сън – босилек, лавандула, лайка, мащерка

– за концентрация на вниманието – розмарин

– при тревожност – майорана, мащерка

– за апетит – босилек, градински чай, риган, розмарин

– антивирусна профилактика – риган, розмарин

– при кашлица – босилек, мащерка, смрадлика

– при чести ангини и проблеми със сливиците – градински чай, лайка

– при чести бронхити – босилек, мащерка, смрадлика

– при колики – босилек, лавандула, лайка

– при астма – хизоп

– при епилепсия – майорана, мащерка

– при кожни проблеми – розмарин

– имуностимуланти – всички изброени билки

– репеленти – всички изброени билки

Автор: Гергана Кабаиванова, консултант: Веси Павлова


Материалът е предоставен от: 
www.organichno.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

33,858 преглеждания

Comments are closed.