Осъдиха родители, държали бебето си на строга веганска диета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe-hranene

Родителите са австралийци и макар да са осъдени няма да лежат в затвора затова, че са държали бебето си на строга веганска диета. Родителите ще изтърпят наказанието си полагайки обществено полезен труд, според решението на съдията.

Детето на двойката е момиченце и е вече на три годинки. За него в момента се грижат близки на родителите.  Заради увреденото общо състояние и забавеното развитие на малкото момиченце, то приема ежедневно хранителни добавки, посещава говорна терапия и физиотерапия.

Случаят добил известност миналата пролет, когато детето припаднало и се наложило родителите му да повикат спешна помощ. Лекарите установили, че детето и с много ниски нива на кръвната захар, понижен мускулен тонус, студени крайници и посинели устни. Определено имало данни, че е недохранено и изглеждало но 3 месеца, макар реалната му възраст да е била 19 и дори нямало все още зъби.

Основната храна, с която родителите го хранели били картофи, ориз и хляб.

Към средата на миналата година приемната майка на детето споделите, че то не е можело да седи самостоятелно, нито да говори, да се храни и да се обръща. Детето не е било и ваксинирано със задължителните за страната и възрастта му ваксини.

Вестник Гардиън отбелязва, че родителите на малкото момиченце са на средна възраст и с добро образование, но въпреки това не са преценили адекватно, че състоянието на бебето им е вследствие на недохранване и неправилна диета. Освен това дете, те имат и други две, които също не са ваксинирани, но нямат никакви здравословни проблеми. Случаят с третото им дете е причина те да загубят родителските си прави и върху другите две. Въпреки това родителите и децата контактуват редовно.

В пресата се обяснява още, че майката е страдала от тежка следродилна депресия и това е основната причина да се впусне в маниакално преследване на идеята за полезната строга и крайна веганска диета, която налагала на най-малкото си дете. Основните обвинения на съдията са били насочени към бащата, който, според него, не е направил нищо по отношение здравето на малкото момиченце.

Двамата родители са се признали за виновни по обвинението, че не са полагали достатъчно грижи за детето си и по този начин са навредили на здравето му. Окончателната им присъда е била по 300 часа общественополезен труд за всеки от двамата.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2 805 преглеждания

Comments are closed.