Днес е денят на Св. Адриан и Наталия

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

adrian_natalia_0011

Честит имен ден на всички, които носят това име Адриан, Адрияна, Наталия! 

Името Адриан идва от град Хадрия (северна Италия), дал името на Адриатическо море. Наталия идва от латински (глаголът natale, който в превод означава раждам или родна, рождена).

Адриан и Наталия живели във времена на тежки гонения срещу християните – епохата на император Максимиан. Една от поредните заповеди на императова за залавянето на християни прогонила много от тях в планините около Никомидия.

След като 23 непокорни християни били открити от войниците в една от пещерите в планината и всички били отведени при императора, той решил да ги пренесе в жертва на боговете на езическия храм. Там те били подложени на жестоки изтезания. Свидетел на страданията им станал един от знатните членове на преторията – Адриан. След като вижда силата на духа и вярата им, той решава да стане християнин.

Наталия била негова съпруга, която била приела християнската вяра още преди брака им, но криела това от мъжа си, заради близостта му с императора. Щастието на Адриан и Наталия не траяло дълго, защото императорът скоро разбрал за покръстването им и отдаването им на християнската вяра. Той наредил да ги заловят и след като това станало ги подложил на изтезания, за да ги накара да се откажат от вярата си. Те казали, че искат да бъдат съдени като християни. След нечовешки страдания и мъки, те били осъдени на смърт, а телата им били взети от други християни и отнесени във Византион, където ги погребали.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

29,950 преглеждания

Comments are closed.