9 ефективни детокс трика, с които да се избавите от пролетната умора

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
16cb4d11e33176aa6069d32fcf57302e_big

По-голямата част от нас през пролетта се чувстват натежали, изнервени и във физическа форма, която не отговаря на желанията ни. Понеделник обикновено е най-стресовия ден от седмицата за всички. Той е онзи преломен момент в календара, в който обикновено започваме диета, нов проект или вземаме друго важно решение. Но не заради това, а заради блесналото слънце навън, ви предлагаме следната лесна за изпълнение детокс-програма, с която ще се почувствате по-свежи и зареди с енергия за срещата с лятото, която съвсем скоро предстои.

Това не е диета или режим за бързо сваляне на килограми, нито магически девет стъпки за каквото и да е чудо. Тези девет съвета са лесни за изпълнение правила, които ще ви помогнат да се почувствате по-бодри, по-свежи и заредени с енергия и самочувствие.

1.     Ставайте рано
Ранното ставане е от полза за следването на естествения ритъм на организма, от това следва и значението му за процеса на детоксикация. Ранното ставане не би представлявало проблем, ако спазвате простото правило да си лягате преди полунощ. Лягането преди полунощ осигурява здрав, дълбок и пълноценен сън, който спомага за пълното отпочиване както на физическото ниво, така и на психиката. Тогава и ставането в 6:00 часа сутринта е напълно възможно. Ранното ставане осигурява правилното функциониране на отделителната система – черва и пикочен мехур, а с елиминирането на тяхното съдържание организмът се освобождава от токсините. Ако това не се случи навреме има опасност от обратното им всмукване от организма.

2.     Кокосово масло
Непосредствено след ставане вземете една супена лъжица кокосово масло и с него жабуркайте устната кухина между 5 и 15 минути – колкото ви е възможно. Това няма да позволи на бактериите и токсините, натрупаните през нощта в устната кухина, да попаднат в кръвообръщението. Не поглъщайте маслото, а го изплюйте след края на процедурата. По този начин ще стимулирате имунната система. Правете жабуркането с кокосово масло още преди да си измиете зъбите, преди да сте пили вода или да сте поели някаква храна.

3.     Почистване на езика
След като приключите процедурата с кокосовото масло, почистете езика с пластмасова или стоманена лъжичка или шпакличка. Процедурата не бива да е болезнена и да предизвиква неприятни усещания. След това измийте зъбите с четка с естествен косъм. След като приключите, ще се уверите, че свежият дъх не е само мечта от рекламите.

4.     Слънчеви поздрави
Интензивната физическа активност рано сутрин не е наложителна нито задължителна. По-здравословно и препоръчително е общото раздвижване на тялото, което се заключава в т.н. пози, известни като поздрав към слънцето, в продължение на няколко минути правете упражнения за разтягане обърнати към слънцето – на отворен прозорец или на терасата. Разбира се, всеки е свободен да избере своето сутрешно упражнение, което го стимулира да се чувства най- добре. Тук няма специално правило – може да е йога, стречинг, джогинг, велоергометър. Сутрешните упражнения активират кръвообръщението, което спомага за преодоляването на застойните процеси в организма и ефективното елиминиране на токсините.

5.     Масаж със суха четка
Преди сутрешния душ, използвайте четка с мек естествен косъм, за да масажирате  тялото си. Тази процедура стимулира циркулацията на лимфната течност. Правете кратки и резки масажни движения като започнете от стъпалата нагоре към торса в посока към сърцето. След това масажирайте ръцете от пръстите към раменете и накрая масажирайте корема с кръгови движения.
Ще усетите приятния ефект на сутрешния масаж още след първия път и ще свикнете с него до такава степен, че няма дори да ви хрумне, че е възможно да го пропуснете.

6.     Чаша топла вода с лимон
Пиенето на голяма водна чаша топла вода с лимон подпомага активното почистване на организма от токсични натрупвания. Топлата вода стимулира дейността на храносмилателната система и хидратира тялото след часовете, през които тялото е било в покой през нощта. Лимонът подпомага почистването на черния дроб и стимулира функцията му като по този начин го подготвя да посрещне хранителните предизвикателства на дневното меню през деня. Освен това изобилието на витамин С допълнително стимулира и тонизира целия организъм.

7.     Медитация
За да сте в отлична кондиция и добро настроение не е достатъчно да се грижите само за физическото си състояние. Трябва детокс и за ума. За да елиминирате стреса и вредните навици е добре да се научите да се отпускате. Можете да прилагате това отпускане във всеки едни момент от денонощието, но най-добре то да се случва сутрин като част от подготовката за деня. Забелязали сте, че ако скачате от леглото с първия звън на будилника, целият ден обикновено преминава под знака на необяснимо и непрекъснато нарастващо напрежение. Затова още преди да ставането, се опитайте да се отпуснете и да балансирате мислите си.

8.     Детоксикираща закуска
30-40 минути след като сте изпили топлата вода с лимона, е време за закуска. Тя обичайно е пълнозърнеста закуска с горски плодове, мюсли със сушени плодове в комбинация от ядки и семена, кисело мляко, билков чай, прясно приготвени сокове, които са богати на минерали, витамини и баластни вещества, които освен, че ще подхранят тялото и ума с необходимата енергия, ще ви помогнат да посрещнете безпроблемно предизвикателствата, които предстоят през деня.

9.     Домашно приготвен обяд
За да има пълен успех вашата детокс програма е добре да бъдете последователни докрай. За целта си пригответе обяд от къщи. Това е добър начин да избегнете изкушенията, които ви дебнат когато дойде време за обяд или просто сте някъде навън. Не разчитайте на случайността да си набавите нещо подходящо и здравословно за обяд. Готовите храни не са здравословни. Направете си салата, зеленчукова крем супа или друго готвено ястие и го вземете със  себе си. Вярно, ще ви трябва малко време, за да си го приготвите у дома, но наградата ще е, че ще избегнете случайни и най-вероятно нездравословни сандвичи или fast food, които да погълнете на крак и под напрежение в някоя закусвалня.
Това е сигурният път, който да следвате по пътя си към последователна и здравословна детоксикация.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,305 преглеждания

Comments are closed.