Ако детето ви каже: „Мразя те!“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_196539869

Само две думи, а могат да ви сринат до основи ако ги чуете от устата на собственото си дете.

Какво е първото нещо, което ни минава през ума, ако това ни се случи, кое чувство изпълва душата ни, как бихме реагирали?

Със сигурност дори и най-спокойният и овладян родител ако чуе „Мразя те“ от детето си би се ядосал и би се почувствал наранен.

Какво трябва направим в подобна ситуация?

1. Запазете самообладание

Опитайте се да запазите самообладание, но категорично покажете на детето си, че не може да се държи с вас по този начин и дори да ви се иска на секундата да го накажете, първо овладейте собствените си чувства. Опитайте се да обясните на хлапето, че се чувствате огорчени да чуете подобно нещо и че никак не е добре неговите думи да са причина някой друг да се чувства зле. Не се фиксирайте върху думата „мразя“, тъй като по този начин бихте дали властта в ръцете на детето си и така индиректно има вероятност то да започне да я използва дори по-често. Помнете, че детето не ви мрази, най-вероятно просто иска да ви каже, че е разстроено.

2. Не го приемайте лично

Това е най-важно, защото детето реално едва ли има представа от конкретния смисъл на това, което е изрекло. То просто използва тази дума, защото вероятно е усетило, че е достатъчно силна, за да предизвика реакция у вас и да ви накара да кажете или направите нещо, което то иска. Децата не мразят родителите си, макар понякога да казват „Мразя те“. Ако ви се случи да чуете: „Мразя те“ отговорете спокойно с: „Е, аз пък те обичам“.

3. Децата не могат да изразят с думи това, което чувстват

Когато децата изричат „Мразя те“, най-вероятно имат предвид „Разочарован и разстроен съм, защото не ми позволяваш да играя с приятелите си навън“ или съответно каквото друго то не е получило в дадения момент, или за нещо, за което е помолило. По този начин детето се опитва да покаже, че не е съгласно с възрастните и че се съпротивлява и противопоставя на родителското решение. Реакция от типа „ Знам, че си разстроен сега, но…“ с последващо обяснения защо се налага конкретното решение в дадения момент ще покаже на детето, че родителят не пренебрегва чувствата му. Това е и начин да се помогне на детето да се научи да изразява чувствата си.

4. Учете детето да изразява чувствата си по повече от едни начин

Когато критичната ситуация премине и вие и детето се успокоите и сте готови да разговаряте, обсъдете други възможности то да се изразява. Непрекъснато се опитвайте да разширявате речника му, така че следващият път когато иска да ви каже, че не е съгласно с вас, вместо да изрече „Мразя те“, да има възможността да изкаже първопричината, поради която е разстроено или не се чувства добре. Тези форми на изразяване ще са далеч по-приемливи и чрез тях детето ще се научи, че може да изразява чувствата си, без да наранява никого.

Независимо, че може да се случи да чуете обезкуражаващото „Мразя те!“ повече от веднъж в живота си от собственото си дете, опитайте се да останете спокойни, търпеливи и обичащи. Защото вие знаете, че тази фраза има съвсем друго значение и идва, за да ви съобщи,че детето ви се тревожи за нещо, което няма нищо общо с чувствата му към вас.

Адаптация от: familyshare.com  

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Споделено

Етикети:

12,109 преглеждания

Comments are closed.