Мама в действие: Бебе или кариера? – Бедните хора раждат повече деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

DSCN0237n

Тя е Алина Павлова, на 30 години, със син на годинка и половина, професионално се е занимавала с преподаване и с административни дейности.

П7: Бебе или кариера?

А.П.: Като педагог темата за възпитанието много ме интересува. Смятам, че е много важно майката да бъде образована. Най-малкото, за да предаде нужните знания на детето си. Една жена задължително трябва да завърши образование, дори да не си намери веднага работа, но детето в никакъв случай не бива да е в ущърб на образованието. Или ако се случи една жена да роди рано, след това семейството трябва да й осигури вечерно обучение или друга форма, за да може тя да си завърши образонаието.

П7: На каква възрост е добре една жена да стане майка?

А.П.: Една жена винаги би могла да стане майка, такава е нейната нагласа, по-важно е мъжете да са правилно ориентирани, на момченцата трябва от рано да им се говори и те да са готови и да знаят всъщност какво ги чака. Защото жената дали е ориентирана, дали не е ориентирана, тя ако попадне на човек, който харесва и той може да се грижи за нея, всичко ще се нареди. Аз съм срещала жени, родили на по 16, на 20, на 30. Ако една жена е готова и не може да срещне готов мъж, тя може да иска да роди и на 15, но няма как да роди, защото няма как да срещне подходящия мъж. Нашето общество страда преди всичко от инфантилни мъже, не толкова от жени, които не искат да раждат.

П7: Кога е добре мама да се върне към професията, а детето да постъпи в детско заведение?

А.П.: Смятам, че до двегодишна възраст си е съвсем нормално майката да отглежда детето и това в никакъв случай няма да е пречка за правилното му социализиране в бъдеще. Така че, две години с мама е съвсем добре като период за едно дете да е с майка си и след това детска градина.

П7: А колко време отпуск по майчинство можете да си позволите?

А.П.:  Аз лично за себе си съвсем спокойно мога да си позволя две години. Разбира се, това зависи от семейната подкрепа, от финансите           и т.н.

П7: У нас възможно ли е да се посветите на детето си и същевремонно да направите кариера в професионален план? Дължавата позволява ли го, частният бизнес доколко е склонен да повярва на жени, при това майки?

А.П.: Не, няма такива условия. Държавата напрактика изобщо не мисли и не прави нищо конкретно за човека и конкретно за жената. Ако някой успее да постигне нещо, то е плад на лични битки. Постиженията на отделните хора, не са плод на някакви усилия или подкрепа от страна на държавата. Но не може да не се отбележи, че двегодишния отпуск по майчинство, който у нас се предоставя е уникално явление. В Европа тези отпуски са няколко месеца. Финансово у нас нещата са най-зле, но иначе не сме най-зле.

П7: Бихте ли работили на намален работен ден, за да можете от една страна да се грижите за дедето си, а от друга да не изостава професианалното ви развитие?

А.П.: Да, би било много хубаво. И ако заплатата е нормална – в рамките на 600-800 лева, но важното е да прави нещо смислено и полезно, ако една майка просто ще виси в офиса, за да убива някакво време, това няма да е от полза нито на държавата, нито на фирмата, нито на детето, нито на нея самата.

П7: Какви мерки би било полезно да предприеме държавата, за да се чувстват стимулирани повече жени да раждат по повече от едно дете?

А.П.:  Това е въпрос, по-скоро на идеология, на религия. Дори не е въпрос на висок стандарт, защото вижте как бедни хора раждат повече деца, а по-заможните все отлагат и не намират подходящ момент за деца.

 

Тази инициатива се организира от Първите седем 

 

logo_P7

 

С подкрепата на

 

NN logo

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,866 преглеждания

Comments are closed.