51 храни, с които бебето може да се храни само
Приобщаването на бебето към семейната трапеза е сложен, но приятен процес, който може да е и забавен не само за бебето, но и за цялото семейство. С порастването бебето започва да проявява интерес към различни видове храни, да „пробва“ всичко – включително и неща, които не са храна, но това е неговият начин да опознае и хареса света.
За да стане това възможно най-лесно, безпрепятствено и вкусно, можем да му предлагаме ежедневно т.н. “finger foods” или храни, които то може да взима с ръчички и да поставя в устата си. Това е чудесен начин да приучим детето от най-ранна възраст да се храни здравословно, преди още да бъде „зарибено“ с пакетираните храни за „похапване“ като снаксове, солети, чипсове и други подобни.
Разбира се, храненето на бебето е обект на сериозни консултации с личния педиатър, затова следващия списък не бива да се възприема като задължителен. Наред с това храните, които ще изберете да предложите на бебето си, трябва задължително да са съобразени с неговата възраст, с това дали има зъби и колко, дали са поникнали вече кътниците или бебето има само резци. Храната е необходимо да бъде предварително нарязана на парчета. Това са просто няколко идеи, с помощта на които всяка майка може да избегне клопките на преработените храни, които са пълни с консерванти, подсладители, захар и мазнини.
Когато започнете да предлагате на малкото дете храни, които то може да взима с ръце и да поставя само в устата си, винаги бъдете край него. Рискът от задавяне винаги съществува, затова не го изпускайте от поглед.
И така, ето нашият списък:
1. Сварен грах
2. Сварени зърна царевица
3. Сварени и нарязани на кръгчета аспержи
4. Сварен и нарязан зелен фасул
5. Задушено и накъсано на розички броколи
6. Задушен и накъсан на розички карфиол
7. Задушени и нарязани моркови
8. Краставица, нарязана на кубчета
9. Авокадо, нарязано на кубчета
10. Варени или печени картофи, предварително нарязани на кубчета
11. Сладък картоф – задушен или запечен
12. Задушена или запечена на парченца тиква
13. Задушени тиквички, нарязани на кубчета
14. Чери доматчета, нарязани на четвъртинки
15. Ягоди, разрязани на две или четири парченца
16. Сурови боровинки
17. Малини (за деца над 18 месеца)
18. Обелени и разполовени гроздови зърна без семките
19. Нарязани на кръгчета банани
20. Киви
21. Манго
22. Ябълково пюре, в което може да се топят други плодове, които са нарязани на пръчици
23. Меки стафиди
24. Накълцано на ситно бяло пилешко месо
25. Нарязано на кубчета сварено пуешко
26. Задушена, варена или печена риба – най-добре филета, без кости и кожа
27. Нарязана на кубчета шунка
28. Нарязани на лентички панирани пилешки хапки
29. Варена паста
30. Извара и котидж сирене
31. Нарязано на пръчици прясно сирене
32. Замразено на капки кисело мляко (може и с дребни плодове, много добър десерт за лятото)
33. Обезкостени и нарязани на две или четири парчета безсолни маслини
34. Нахут
35. Зрял фасул – различни видове
36. Бъркани яйца
37. Варени и нарязани на малки парченца цели яйца, а за по-малките само белтък
38. Всякакви дребни сушени плодове или нарязани по-едри (сини сливи, круши, ябълки, праскови)
39. Нарязани на пръчици ябълки с фъстъчено масло
40. Нарязан на крутони хляб с бадемово масло
41. Пълнозърнести бисквити (най-добре домашно приготвени)
42. Нарязани на лентички или на малки хапки палачинки с ябълково или друго пюре за потапяне
43. Качамак
44. Хапки царевичен хляб с масло
45. Ориз, приготвен на малки топчици след сваряване
46. Хумус за топене на бисквитки или пръчици зеленчуци
47. Малки хапки-сандвичи
48. Бебешки дребни бисквити
49. Нарязани на дребно плодове с кожата
50. Начупени на парченца мъфини или обикновен домашен кекс
51. Дребни домашно приготвени хрупкави солети и крекери
Когато приготвяте храни за бебето е добре да избягвате животински мазнини. Придържайте се към използването на пълнозърнести брашна, лимец, царевично брашно. За оцветители могат да послужат соковете на дребните горски плодове, вместо синтетичните изкуствени багри. Разбира се, твърде трудно и ангажиращо е да се придържаме сто процента към органична и био храна, но е добре да се възползваме от нея винаги, когато е възможно и особено в случаите, когато приготвяме детските закуски.
И не се плашете от олелията, и това ще мине!
30,493 преглеждания