4 вкусни рецепти с киноа за бебета и малки деца
Напоследък киноата е много модерна, но освен че е модерна, тя е и много здравословна. Тъй като тази храна все още звучи доста екзотично у нас, подготвихме малко информация и четири рецепти, които се надяваме да са ви от полза.За киноата накратко
- Зърнена култура богата на протеини, мазнини, витамини и минерали
- Не съдържа глутен
- Разгражда се лесно от организма, което я прави подходяща храна дори за малки деца
- Всички рецепти с ориз, кускус или булгур, могат да се приготвят с киноа
- Трябва да се накисне за около 6 часа и да се измие добре преди употреба
- Вари се в съотношение 1:2 за около 15 минути на тих огън
Яхния с киноа и картофи
Продукти:
1 ч.ч. киноа
4 картофа
1 морков
1 домат
4-5 шайбички стар лук
1 скилидка чесън
500 мл вода/бульон
мазнина и подправки – ако използвате (сол, черен пипер, риган, джоджен, червен пипер, магданоз)
Приготвяне:
Изчистете, нарежете и сварете картофите, морковите, лука и чесъна. Междувременно почистете и измийте добре предварително накиснатата киноа . Когато зеленчуците поомекнат я добавете в тенджерата и оставете да покъкри около 5 минути. След което можете да добавите подправките. Варете около 15 минути със затворен капак. След това добавете домата и върнете на котлона за няколко минути. Добавете зехтин и магданоз по желание.
Брюкселско зеле с домати и киноа
Продукти:
1 глава лук
1 скилидка чесън
10-12 бр. брюкселско зеле
1 чаша сварена киноа
400 гр белени домати
подправки – мащерка, риган, босилек, сол и пипер (ако ползвате)
мазнина (зехтин, гхи, краве масло)
Приготвяне
Нарежете лука, чесъна и почистеното брюкселско зеле. Задушете лука и чесъна в малко мазнина или само във вода за няколко минути. Добавете зелето и подправките и разбъркайте, след което добавете доматите и оставете да къкри около 10-15 минути. Добавете сварената киноа и разбъркайте. По желание може да грнирате със свежи зеленчуци.
Киноа с тиквички
Продукти :
1 ч.ч сварена киноа
2 тиквички
1 морков
½ червена чушка
праз
копър
мазнина и сол (по избор)
Приготвяне:
Задушете изчистения и нарязан праз в малко мазнина и/или вода, нарежете тиквичките, моркова и чушката, добавете ги в тенджерата и залейте с гореща вода или бульон. След като омекнат добавете сварената киноа и оставете да покъкри няколко минути. Свалете от огъня и поръсете с копър. По желание може да добавите и пилешко месо.
„Ризото“ с киноа и зеленчуци
Продукти :
150 гр. киноа
1 морков
4 с. л. грах
4 с. л. сладка царевица
1 червена чушка
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
3–4 белени домата
1 стрък пресен босилек, нарязан на ситно
Приготвяне:
Сварете киноата за 15 минути във вода или бульон, като 4 минути преди края добавете граха. Междувременно задушете лука, чесъна и чушката за няколко минути. Добавете доматите, изчакайте соса да заври и оставете да къкри на тих огън за около 10 минути. Добавете сварената киноа към соса, заедно с царевицата и босилека, разбъркайте добре преди да сервирате. Ако е необходимо пасирайте храната.
Добър апетит!
56,620 преглеждания