6 начина да отгледаме уверено и отговорно дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_96294323

Да бъдем родители е нелека задача. Наред с ежедневните нужди на детето, пред нас стоят и куп въпроси, свързани с детското  възпитание, самочувствие, емоции и увереност. Родителят има ключова роля по отношение на възпитателните процеси, чрез които децата да израснат като самостоятелни и уверени личности. Ето някои подходи, които биха могли да помогнат за това:

1.Уважавайте усилията, не само успехите и бъдете реалисти

Децата имат нужда от признание и дори и да не го показват, за тях най-ценна е похвалата от страна на родителя. Ако детето не е постигнало очаквания резултат на изпит или състезание, но въпреки това сте забелязали, че е положило нужните усилия, не се колебайте да го окуражите. Разбира се – не е добре да изпадате и в противоположната крайност и да се стигне до „синдрома на прехвалените деца”. Всички сме виждали родители, които считат, че децата им винаги са прави, че винаги са най-добри и най-безпогрешни. Подобно отношение създава нереалистичен образ у малчуганите и им пречи за изграждане на адекватна самооценка, което в последствие рефлектира негативно върху взаимоотношенията с околните.

2. Давайте му отговорности

Покажете на детето, че му имате доверие, като му възлагате отговорности, с които смятате, че може да се справи. Например – да се грижи за храненето на рибките или да наглежда малкото си братче, докато то спи. Когато избирате какво да му възложите, помислете кое би му било приятно, кое му е по силите и с какво би се почувствало гордо.

3. Бъдете добър модел за подражание

Ако искате вашият малък наследник да се държи възпитано, да не употребява нецензурни изрази, да се храни по етикет или да бъде мил с околните, трябва първо самите вие да постигнете всичко това. Децата са нашият огледален образ и копират всичко, което виждат и чуват от възрастните. Не се сърдете на децата си, ако повтарят вашите думи – вместо това самите вие се опитайте да казвате или правите нещата, които се изискват от тях.

4. Прекарвайте достатъчно време заедно

Времето, прекарано с родителите, е много ценно за малчуганите. Вместо да го оставяте да стои с часове пред телевизора или да играе на компютърни игри, отидете заедно сред природата, на риба или в зоопарка. Така връзката между вас ще стане още по-силна, а и времето ще премине далеч по-приятно.

5. Позволете му да взима решения

Важно е детето да има право на избор и да израсне с усещането, че е способно да взима правилни и адекватни решения и в тях няма нищо страшно. Разбира се, това в никакъв случай не означава да го оставите да прави каквото си поиска. Започнете с някои дребни неща още в най-ранна възраст – например: коя блузка искаш да облечеш – зелената или червената; с коя играчка искаш да отидем на площадката; какъв сок предпочиташ – от праскова или от ябълка и т.н.

6. Показвайте му, че го обичате и, че го цените

Няма нищо по-ценно за децата, независимо на каква възраст са, от това да усещат обичта и подкрепата от страна на своите родители. Да пестим чувствата при отглеждането на децата е крайно неуместно. Те имат нужда да чуват нашето „Обичам те” и това в никакъв случай не предизвиква разглезване, както някои хора смятат. Напротив – децата, които се чувстват обичани, израстват като много по-уверени възрасни, стават по-самостоятелни личности и са по-пълноценни в общуването и интимните си отношения.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Възпитание

Етикети:

29,214 преглеждания

Comments are closed.