6 заблуди за майчинството

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby foot

Още от най-ранна възраст растем с идеята, че да си майка е най-естественото нещо на света, че всяка жена трябва да се омъжи, да има деца и да живее щастливо. Наред с тази идилична представа, в масовото съзнание битуват и много митове за майчинството, които доста често се превръщат в повод за съмнения и тревоги у наскоро родилите дами, които започват да се чудят защо не всичко е такова, каквото са очаквали или каквото са им казвали.

Ето някои от най-честите заблуди, които са свързани с майчинството:

1. „Да си майка означава да си перманентно щастлива и усмихната.”

Без съмнение да станеш майка е една истинска благословия. Но всяко хубаво нещо е свързано с много лишения, тревоги и грижи. Ако не сте с усмивка на лице 24 часа в денонощието, а приятелите и роднините ви повтарят как трябва да сте най-щастлива на света, не изпадайте в паника – всичко е наред. Грижата за малкото бебе, особено през първите месеци, е свързана с недоспиване, бушуващи хормони, преумора и много голяма промяна  във вашия живот. Ако на моменти ви се плаче или ви се иска да заспите непробудно, не мислете, че сте лоша майка.

2. „Отпускът по майчинство си е една непрестанна ваканция.”

Ако чувате изрази от типа „добре си си ти, не ходиш на работа, седиш си вкъщи с детето и си почиваш”, едва ли има смисъл да спорите и да се оправдавате. За хората, които не са отглеждали бебета, няма как да е ясно колко усилия и жертви коства това. Друг мит гласи, че жените, които не работят, а се грижат за децата си, са неспособни и мързеливи. Е, да сме наясно – майчинството си е работа на пълен работен ден, при това дневната и нощна смяна се сливат в едно за цели 24 часа.

3. „Следродилната депресия се случва на жени, които не обичат децата си”

Това, че следродилната депресия е подминала сестра ви или най-добрата ви приятелка, не означава, че не се случва на никого. Ако вие сте част то депресираните майки, дайте си време да се справите с проблема, споделяйте повече с близките си и не се страхувайте, че това състояние ще продължи вечно. Следродилната депресия в повечето случаи е свързана с рязката промяна в хормоните на жената след раждането и отминава, когато нещата в организма се нормализират. Това, което преживявате, не означава, че сте се провалили като майка, нито пък, че не обичате детето си достатъчно.

4. „Майките са дебели, след като родят”

Тази масово разпространена заблуда плаши много жени, които се страхуват от това как биха изглеждали след раждането. Да, бременността е свързана с натрупване на килограми, които могат да се превърнат в проблем, след като бебето се роди и да отнеме време, за да бъдат свалени. Но не винаги това непременно е така. Много жени дори са изправени пред обратния проблем – загубата на тегло и прекомерно слабеене в резултат от преумора, недоспиване и хормонални промени.

5. „Всяка майка започва да обича детето си веднага, щом го види.”

Филми, книги, песни – навсякъде се твърди, че обичта към детето пламва в неугасим огън още от първия миг след раждането. Може би при доста майки е така, но едва ли всяка ще си признае, ако не е изпитала бурни чувства към новороденото още при първата им среща.
Ако се чудите защо при вас емоциите са дошли със закъснение, то спрете да се чудите. На много жени им отнема доста време, за да създадат връзка с детето си – понякога дни, дори седмици. Връзката с детето става по-силна с всеки изминал ден, с всяко нещо, което ви се случва и което научавате един за друг.

6. „Ако ви липсва животът преди бременността, значи сте лоша майка.”

В случай, че понякога си спомняте с носталгия за времената, преди да станете майка, не се самообвинявайте. Това са си едни съвсем естествени мисли, от които няма нищо лошо. След смяната на поредния мръсен памперс, гладенето на купища дрешки и приспиването на бебето, не е срамно да ви залипсва времето, в което сте можели да си поспите до обяд или да изпиете няколко коктейла с приятелки. Обикновено тези мисли отминават бързо, тъй като само една усмивка, появила се на лицето на вашето бебче, е в състояние да ви напомни колко е хубав новият ви живот.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

12,333 преглеждания

Comments are closed.