Бебешки рецепти с нови вкусове за деца над девет месеца (първа част)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Baby-Bolognese


С порастването бебето проявява все по-голям интерес да се храни с вас, а споделянето на обща трапеза без съмнение е едно от най-важните неща в съвместния живот на всяко семейство. Наред с това, по този начин се създават здравословни хранителни навици за цял живот. 

Следващите 5 рецепти са за деца навършили 9 месеца, но те са прекрасни и за всеки един член на семейството, независимо от възрастта му.

(Посочените количества са за 1 порция, увеличете количеството на продуктите, според броя на хората, които ще се хранят)

Паста с карфиол и сирене

Тази безмесна рецепта е богата на витамини С и В
Продукти:

50 грама макаронени изделия

2/3 розички карфиол

250 мл мляко

15 грама масло

15 грама брашно

50 грама настъргано твърдо сирене или кашкавал

Сварете макароните, докато омекнат, преди да приключи приготвянето на макароните, сложете карфиолът при тях за няколко минути. Направете сос бешамел от млякото, брашното и маслото, накрая добавете настърганото сирене. Отцедете сварените макарони и карфиол сервирайте и залейте със соса.
Доматено ризото

Тази вегетарианска рецепта е добър източник на калций, бета-каротин и витамини С и В.

Продукти:

50 грама ризото ориз

300 мл вода

1 малка тиквичка

2 домата

50 грама сирене маскарпоне

босилек

Изсипете почистения и измит ориз във врящата вода и варете до готовност. В дълбок тиган задушете настърганата тиквичка за около 2 минути. Обелете и нарежете на ситно доматите и ги смесете с вече сварения ориз, маскарпонето и босилека и добавете задушената тиквичка. Върнете за 1-2 минутки на котлона, докато маскарпонето съ разтопи напълно.
Пиле и кокос

След 9 месец можете да експериментирате и да въведете нови вкусове в храната.  Тази рецепта е чудесен източник на витамини от група В и желязо.

Продукти:

1 чаена лъжичка масло (краве или кокосово)

1 малко парче пилешки или пуешки гърди, нарязани на ситни хапки

100 мл консерви кокосово мляко

2 ч.л. манго чътни

куркума

Загрейте маслото в тиган с незалепващо покритие и леко запържете месото за 10 минути. Добавете останалите съставки и продължете готвенето за още пет минути. Сервирайте с гарнитура от сварен ориз.


Свински  кюфтенца с ананас

Тази рецепта е естествено сладка, благодарение на ананаса и определено допада на повечето бебета и малки деца, отличен източник на желязо и витамини В и С.

Продукти:

половин глава кромид лук

1 скилидка чесън

150 гр крехка свинска кайма

1 чаена лъжичка зехтин

150 грама пресен ананас или от консерва, но без добавена захар

100 грама соеви или бобови кълнове

1 препълнена чаена лъжичка царевично брашно

1 чаена лъжичка оцет

1 чаена лъжица кафява захар

Пасирайте лука и чесъна и добавете свинското месо, докато стане на фина кайма (най-лесно става в кухненски робот).  Направете 10-12 малки кюфтенца и ги запържете леко в малко мазнина в тиган. Добавете ананаса, кълновете и разбъркайте. Оставете ястието да се задушава около 5-10 минути. Смесете царевичното брашно и сок от ананас, захарта и оцета и залейте кюфтенцата. Продължете готвенето докато сместта се сгъсти. Сервирайте с гарнитура от варен ориз.


Бадемово-плодов десерт

Този десерт ще запознае бебето със съвършено нови вкусове, които носят ядките, наред с полезните бета-каротини и витамин С

Продукти

20 грама фино смлени бадеми

1 филия бял сухар, смлян на галета

10 грама масло

меки плодове (бана, киви, манго, праскова, кайсия, папая)

Запържете бадемите и галетата в маслото, докато леко покафенеят. Поставете върху парче кухненска хартия, за да се охладят. В прозрачна чаша или купичка наредете на слоеве от бадемовата смес и плодовете докато изчерпате цялото количество продукти.

Втора част с бебешки рецепти с нови вкусове за деца над девет месеца.

По материали от www.babycentre.co.uk

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,716 преглеждания

Comments are closed.