Питка-подкова
Това е обреден ден, който се приготвя за църковни празници, но може да се прави и във всеки друг ден и на семеен празник. Формата на подкова идва от символа на коня и същността на празника. Всичко останало, обаче, е традиционно, семейно и внася дух домашната атмосфера. Важно условие е да са постни, каквато е тази уханна рецепта с орехи и зехтин.
Необходими продукти за 1 питка
500 г брашно
10 г прясна мая
1 ч. л. мед
250 мл хладка вода
1 ч. л. сол
10 орехови ядки
1 с. л. маково семе
2 с. л. зехтин
Начин на приготвяне
- Маята се разтваря със 100 мл хладка вода и меда. Разбърква се с 1 с. л. брашно и се оставя да шупне за 20 мин.
- Останалото брашно се пресява и се разбърква със солта. В средата се прави кладенче и се сипват маята и останалата вода. Всичко се разбърква с дървена лъжица и се меси, докато тестото стане еластично и престане да лепне по плота. Слага се в намаслена купа да втасва 90 – 120 мин., или докато удвои обема си.
- Втасалото тесто се сипва на плота, разстила се с ръце и се завива на руло. Оставя се да почине 10 мин. и се разточва и издърпва настрани с ръце, докато достигне дължина 60 см. Слага се в тавичка. Увива се във форма на подкова и се оставя да втаса 60 мин.
- Фурната се загрява на 210˚ С. На дъното се слага тавичка с 1 ч. ч. вода.
- Втасалото тесто се нарязва с ножица през 10 см. Отгоре се поставят орехите и се поръсва с мака. Слага се да се пече в загрятата фурна за 20 – 30 мин, докато се зачерви.
Рецептата е изготвена и предоставена от списание Меню.
Още вкусни рецепти:
Салата от зелен фасул и риба тон
Солени палачинки с тиква и манатарки
1,925 преглеждания