Жажда за Париж – великолепния и неустомимия (част 3)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

KATINARITE_NA_VLJUBENITE

Когато дойде за първи път тук, човек усеща пеперуди да пърхат в стомаха му като при среща с любим. Преди петнайсетина години нищо не развали настроението ми: нито че не се говореше друг език освен френски, нито че ме одрусаха с допълнителна такса за качването на куфар в багажника на таксито. Не се ядосах и последния път, когато на автоматите за влакови билети на летище „Шарл дьо Гол” упътванията за покупка с кредитна карта продължаваха да са само на френски и повечето туристи действаха на проба и грешка. Париж не е нелюбезен, той просто си е такъв: егоцентричен и прелъстителен вечер, а сутрин – поизмит, с червена роза в бутониерата и… почти невинен. Или го приемаш и се забавляваш, или си стой вкъщи.

Х Х Х

POMPIDOU
POPIDOU_TERASA   

Помпиду

От Триумфалната арка лесно се минава по подлеза към Шанз-Елизе. Възпяваният булевард с кестенови дървета е моден всеки сезон, но особено пищен е в началото на декември, която някоя световна звезда церемониално запалва светлините му. Ето откъде е едно от нарицателните „Град на светлината”. Следва Place de la Concorde, където се извисява един от двата обелиска от Луксор. Най-големият площад в Париж е сменил много имена, но най-знаменателен е бил като мястото, където е действала гилотината по време на Френската буржоазна революция. Тук са паднали 1119 глави, сред които и драгоценните на Краля-Слънце Луи XVI и прекрасната Мария-Антоанета. Фонтани и символични скулптурни групи го доукрасяват в днешното му достолепие.
Вляво остава Мадлената и площад Вандом, обвити в легенди и декор на реални и измислени събития.

Х Х Х

LOUVRE_3
 

LOUVRE_2

Лувъра

Лувъра е един от най-големите и богати на колекции музеи в света (над 35 хиляди артефакти и произведения на изкуството от цял свят и всички епохи), но ви трябват поне няколко дни, за да го разгледате обстойно. Посетете първо виртуалните му турове, за да прецените какво ще ви е най-интересно. Заслужава си отделянето на време и за разглеждане на Carrousel de Louvre – необятните подземия между малката арка на Тюйлери (идеално място за почивка и разглеждане на Оранжериите) и стъклената пирамида между крилата на двореца: кафенета, магазини за сувенири и всичко, което може да ви накара да си бръкнете в джоба.
За „експресни” туристи има кратка брошура с десетте най-най на Лувъра и схема как да ги обиколите за нула време. Джокондата (Мона Лиза), Венера Милоска и другите световни шедьоври едва ли ще можете да видите на спокойствие, камо ли да се снимате, но опитайте рано сутрин при отварянето. Всички музеи са с вход свободен в първата неделя на месеца, а в средата на седмицата обикновено са отворени до късно вечер.
В съседство е пешеходният мост Pont des Arts, където влюбените окачват своите катинари – символи на непреходните им чувства. Нали са в Града на любовта?

Х Х Х

PARIS_PANORAMA
 Панорама на Париж

От Лувъра не може да не подишате въздуха на Rue du Rivoli – оглеждайте се хубаво, за да разберете цялата тежест и декадентство на Париж. Непременно се разходете и да видите прекрасната отвън и отвътре сграда на Hotel de Ville, Кметството, пред което през зимата има ледена пързалка. По Rue de Renard ще стигнете до одумваната от години сграда на Музея за модерно изкуство Georges Pompidou, известен и като Бобур. Пъстра и с изнесена по фасадата инфраструктура, тя приютява също толкова нестандартни артисти и техните творби. Терасата ѝ с панорами към покривите на Париж е чудесно място за сутрешно кафе. Отвън ще ви впечатли Фонтанът на Стравински, вдъхновен от „Жар птица”, която танцува и пръска вода.

Х Х Х

По булевард Сен Жермен в 6 арондисман не пропускайте магазините, както и прелелите от исторически събития и личности кафенета Deux Magots и Café Flore. Кой знае, може да са ви поканили на рандеву неспокойните сенки на художниците от Есенния салон или интелектуалците и писателите като Симон дьо Бовоар, Жан-Пол Сартр или Албер Камю? Прочутото някога бистро Lipp в близост сега е доста оплювано заради лошото обслужване и високите цени (7 евро за малко шише вода, 6 евро за 250 мл бира), но и в другите две сервитьорите са явно разглезени от тълпите туристи.

Х Х Х

POKRIVITE_NA_PARIS_I_SACRE_COEUR

 Покривите на Париж  

Златният купол на комплекса Les Invalides доминира в 7 арондисман и се вижда особено хубаво от кулата Монпарнас. Основните сгради са строени като военна болница и дом за ветерани, а сега тук има няколко музея. Параклисът е вдъхновен от бароковия разкош на Сан Пиетро в Рим. В центъра на ротондата върху постамент е положен Наполеон Бонапарт, а класическите скулптури като в римски пантеон подчертават култа към него като пълководец и император. Наблизо се насладете на прекрасните градини и колекции в къщата-музей на Огюст Роден.
Еспланадата, където често се провеждат спортни състезания, а парижани обичат да обхождат и да си почиват, води към един от най-красивите мостове в града (на името на Александър III), натежал от златни статуи, пищни лампиони и декорации. Ако помните, тук бяха заснети финалните романтични сцени във филма на Уди Алън „Полунощ в Париж”. През моста стигаме до Grand Palais и Petit Palais – дворци, където се провеждат изложби и модни събития. И ето ни обратно на Шанз-Елизе.

Х Х Х

KMETSTVOTO

Кметството

В 13 арондисман старите складове са преобразени в център за мода и дизайн, където можеш да си купиш от Баленсиага нагоре. В галериите „Лафайет” и „Златния триъгълник” между Шанз-Елизе и улиците Монтен и Марсо можете да докоснете и подушите най-престижните световни модни марки. А и да зърнете някои от създателите им. Затова е и Градът на модата.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ!
• Музея с най-богата колекция на импресионисти и постимпресионисти на света – на кея Волтер, в бившата гара Орсе.
• Базиликата Sacre-Coeur (Светото сърце), която е извисена над живописния квартал Монмартр (пренаселен, скъп, туристически) и целия град. Построена е в памет на 58 хиляди французи, загинали във Френско-пруската война. Свещениците не прекъсват заупокойните молитви нито за миг през денонощието.
• Катедралата Saint Denis (на светеца-покровител на Франция и Париж), където е некрополът на много френски крале и величия.

MUSEE_D_ORSAY_2

Музеят Orsay

При сериозни намерения да опознаете неустоимия Париж, поръчайте по интернет Paris Pass за достъп до над 60 паметници и музеи (включително и разточителния Версай), пред които няма да чакате на опашки! Тези за повече дни си струват, защото включват цената на градския транспорт, туристически бус с гид, разходка с корабче по Сена, дегустация на вино и много други екстри (както и книжка с подробен разбор на забележителностите). Насладете се!

MUSEE_MODE

Музеят на модата

PAZAR_2

Парижките пекарни

PANTHEON

PANTHEON_2

Пантеонът

Текст Бойка Велинова
Снимки авторката и архив
http://www.bonboniera.bg/

 

Прочетете още:

PANORAMA  Жажда за Париж – великолепния и неустомимия

Eiffel-Tower-Tour_4  Париж извън клишето


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Места

3,429 преглеждания

Comments are closed.