15 правила при хранене
Здравословното лечебно хранене включва няколко основни компонента: избор на качествени органични храни, правилното им комбиниране, приготвяне и приемане. Всеки един от тези елементи е от изключителна важност, както и спазването на основните правила за здравословно лечебно хранене.
# 1. Хранете се само тогава, когато сте истински гладни. Ако се чудите дали да ядете или не, по-добре изчакайте, докато изпитате силно чувство на глад. Тогава храносмилателната ви система ще бъде максимално настроена да обработи и усвои поетата храна.
# 2. Хранете се бавно и сдъвквайте старателно всяка хапка, докато не стане течна.
# 3. Яжте в атмосфера на любов и спокойствие без да вършите други дейности, например: да гледате телевизия, да четете вестник или да играете на компютъра.
# 4. Оптималното количество храна, която трябва да приемате на всяко хранене, трябва да е максимум, колкото двете ви шепи. При консумирането на плодове, това правило не важи.
# 5. Водата и течностите е добре да се пият на гладно, двайсет минути преди хранене или 3-4 часа след хранене. Никога не пийте течности по време или непосредствено след хранене. В противен случай се разреждат стомашните сокове и се затруднява храносмилането. Препоръчително е да започвате сутринта с минимум ½ литра топла вода.
# 6. До обяд консумирайте пресни плодови и зеленчукови сокове и плодове. Можете да пиете първо сок и след 40-60 минути да приемете плод по желание. Тъй като плодовете са най-лесно усвоимата храна, трябва да се приемат сутрин. Плодовете се ядат 1 час преди основно хранене или минимум 4 часа след основно хранене. Най-добре е да се яде 1 вид плод или в комбинация най-много с още един. Добра комбинация са цитрусовите плодове отделно; задоволителна комбинация са кисели (грейпфрут, лимон, портокал, нар, ананас) и полукисели (ябълки, кайсии, череши, смокини, праскови, круши, грозде) плодове или полукисели и сладки (банани, фурми,сушени плодове, сливи) плодове.
# 7. Ядки и семена. Те са силна белтъчна храна. Добре е да се приемат самостоятелно или в комбинация със зелена салата. Най-добре е ядките и семената да са смлени или изкиснати за минимум 12 часа. Не е препоръчително фъстъците да се ядат сурови, по-добре печени, а най-добре в покълнат вид.
# 8. Кълнове от зърнени и бобови храни. Това са кълнове от люцерна, китайско бобче, броколи, рукола, киноа, зелена елда, пшеница, леща и други. Могат да се комбинират помежду си, да се поръсват върху салатите или да се комбинират с всякакви видове зеленчуци, зърнени и бобови храни.
# 9. Салати. Винаги започвайте със салата преди основното хранене. Наличието на богата ензимна структура задейства ферментите в организма и способства за разграждането на въглехидратите и белтъчините в организма. Салатите винаги трябва да присъстват в дневната ви хранителна програма. Препоръчително е да се наблегне на сезонните салати.
# 10. Задушени зеленчуци на пара. Те са превъзходна добавка след салатите или в комбинация с основното хранене.
# 11. Основно хранене. Комбинация между зърнени (ориз, киноа, амарант, просо). Препоръчително е споменатите зърнени и бобови храни да се изкисват и сваряват без мазнина. Можете да ползвате домашно краве масло (или поне не пастьоризирано) или студено пресовани растителни масла, които се добавят винаги накрая, преди консумация. Ястията се консумират самостоятелно или в комбинация със задушени зеленчуци.
# 12. Млечни продукти. Могат да се консумират, но по-рядко. Препоръчително е да се приемат самостоятелно или в комбинация със зелена салата. Например: зелена салата + 1 млечен продукт по избор. Препоръчителни млечни продукти са: кисело мляко, извара, сурово козе мляко.
# 13. Месни продукти. Ако желаете да консумирате месни продукти, най-добрата комбинация е те да се приемат само със зелена салата. От месните продукти е най-добре да консумирате риба (по възможност дива, а не отглеждана в развъдници). Избягвайте телешкото месо.
# 14. Подправки. Сол в ограничени количества (най-добре морска не йодирана сол разтворена във вода до получаването на воден солен разтвор, или хималайска сол, или калиева сол). Други подходящи подправки са: кимион, куркума, копърово семе (смляно), босилек, копър, магданоз, джоджен, гьозум, сминдух, кориандър, кардамон, червен пипер, лют червен пипер в малки количества.
# 15. Пролетта, лятото и началото на есента наблягайте на сезонните плодове и зеленчуци. Нека менюто ви се състои предимно от плодове, зеленчуци, кълнове (около 80%), малко семена и ядки (10%) и леки готвени ястия като: задушени зеленчуци, ориз, просо, елда, киноа, амарант, мунг бийн и леща (10%). Консумирайте по-рядко животински продукти.
Ако искате да се научите как да се храните здравословно, пълноценно и лечебно, запишете се за програмите на Лечебен Център Vita Rama! Очакваме ви!
Прочетете още:
5 често допускани грешки при отслабване
Мазнините – полезни или вредни
5,621 преглеждания