Телешки пай с картофи
Пайовете са нещо много вкусно, но често се свързват с много калории и много хора смятат, че те развалят здравословния им режим. Ето една идея как да продължим да си приготвяме и хапваме пай с ниско съдържание на мазнини.
Пригответе формата за печене на мъфини!
Съставки:
– 1 средно голяма глава лук, нарязан на ситно
• 2 малки моркова, обелени и нарязани
• 2 стръка целина, почистени и фино нарязани
• 250 г смляно телешко месо (без никаква мазнина в него)
• 1 супена лъжица доматен сос
• 1 супена лъжица брашно
• 1 чаена лъжичка люто чили
• ½ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
• 200 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
• 300 мл телешки бульон
• 75 г замразен грах
За тестото:
• брашно
• 200 мл вода
• Мая за хляб
• 1–2 чаена лъжичка нискомаслено мляко
Приготвяне:
1. Лукът, морковите, целината и телешкото се слагат в дълбок тиган с незалепващо покритие и се запържват без мазнина 2-3 минути, докато месото загуби розовия си цвят. Бъркайте през цялото време, за да разбиете каймата на малки парченца.
2. Намалете силата на огъня и добавете доматения сос, брашното, чилито и черния пипер. Гответе за около минута и след това добавете картофите и бульона.
3. Оставете да заври, след това намалете силата на котлона и покрийте с капак. Варете за около 25 минути, докато картофите омекнат, като от време на време разбърквайте. Ако е необходимо, отхлупвайте съда от време на време. Гответе така, докато сместа стане плътна.
4. Свалете от огъня, разбъркайте замразения грах и оставете всичко да се охлади.
5. За да направите тестото, разбъркайте маята в чаша с топла вода, малко сол и млякото. Когато втаса, изсипете сместа в купа и добавете брашното. Замесва се тесто.
6. Загрейте фурната до 180C.
7. Разделете тестото на шест равни части, като всяка трябва да е около 80 г.
8. От всяка една от шестте порции отнемете по малка част, от която да направите капак на пая.
9. Разточете всяка една порция, докато стане тънка около 3 мм и достатъчно голяма, за да покрие вътрешната част на формичката за мъфини, като леко излиза над горния ръб.
10. Разстелете добре тестото във всяка чашка на формата за печене. Това може да отнеме време в началото, тъй каот тестото е доста еластично.
11. С лъжица изсипете част от плънката във всеки пай. Намокрете излизащите крайчета на тестото с малко мляко.
12. Разточете малките части тесто за капачета, докато станат достатъчно големи, за да покриват пайовете. Изрежете излишното тесто с кухненска ножица.
13. Това се повтаря за всеки един от шестте пая.
14. С кухненската ножица клъцнете по една малка дупка в средата на всяко едно капаче, през която да излиза парата по време на печенето. Намажете пайовете с мляко.
15. Печете ги в продължение на 15 минути, след което ги извадете от фурната и ги покрийте плътно с фолио.
16. Върнете ги във фурната за още 15 минути, докато не станат бледо златисто-кафяви, а плънката не започне да изпуска пара през дупчицата на капачетата.
17. Извадете пайовете от фурната и ги оставете настрани за около 5 минути, като преди това махнете фолиото. След това ги покрийте отново.
Ние вече ги сервираме!
Добър апетит!
3,424 преглеждания