Магданозена супа с орзо и орехи
Необходими продукти:
– 1 ¼ ч.ч. пълнозърнесто Орзо
– 1 ч.л. + 2 с.л. зехтин екстра върджин
– 1 голяма глава лук (нарязан)
– ½ ч.л. сол + 1 щипка
– 300 гр пресен спанак
– 2 големи връзки магданоз
– 1 средно голям картоф
– 5 ч.ч. зеленчуков бульон
– 2 ч.ч. вода
– 2 с.л. чесън (ситно нарязан)
– 1 ч.ч. орехи (натрошени)
– ½ ч.л. червен пипер
– 1 с.л. прясно изцеден лимонов сок
– черен пипер на вкус
– 1 ч.ч. домати (нарязани на кубчета)
Начин на приготвяне:
1. Гответе Орзо-то в голям съд с вряща вода, почти до готовност, около 8-9 минути. Изцедете и измийте със студена вода. Върнете в съда и полейте с 1 ч.л. зехтин. Оставете настрана.
2. Загрейте 1 с.л. зехтин в средно-голям тиган на висока температура. Добавете лука и ¼ ч.л. сол. Намалете температурата, покрийте и гответе, като разбърквате от време на време, за около 15 минути.
3. Междувременно нарежете или накъсайте спанака на едро. Нарежете на едно 3 чаши магданоз и 1 чаша – на ситно. Оставете ги по отделно.
4. Обелете и нарежете картофа на кубчета. Сложете в голям съд, заедно със сотирания лук, ¼ ч.л. сол, бульонът и водата. Оставете да заври на висока температура, след което я намалете и гответе за около 110-12 минути. Добавете спанака и 3-те чаши едно нарязания магданоз. Върнете на огъня и гответе още 3 минути.
5. Загрейте на средна температура останалата 1 с.л. зехтин в тигана, в който задушихте лука. Добавете чесъна и оставете за минута. Прибавете орехите, разбърквайте в продължение на 3 минути, като следите да не загорят. Сложете и чашата ситно нарязан магданоз и червения пипер и разбъркайте. Оставете на котлона още 2 минути.
6. Смесете сготвения Орзо в супата, след това и магданозено-ореховата смес. Подправете с лимоновия сок и черен пипер на вкус. Ако се налага прибавете и още сол.
7. При сервиране гарнирайте всяка порция с кубчета домати и поръсете със зехтин.
Още рецепти:
2,685 преглеждания