Запечени тиквички в доматен сос и сирене фета
В летните жеги е особено трудно да измислим какво по-леко
и интересно да сготвим за хапване. Разбира се, зеленчуците са
за предпочитане в този сезон. Затова особено подходящи се оказват запечените тиквички в доматен сос и сирене фета – леко ястие и ароматно ястие за летните горещини.
и интересно да сготвим за хапване. Разбира се, зеленчуците са
за предпочитане в този сезон. Затова особено подходящи се оказват запечените тиквички в доматен сос и сирене фета – леко ястие и ароматно ястие за летните горещини.
- 1 кг. дребни тиквички
- 200 гр. сирене фета
- 50 мл. зехтин
- 4 малки домата
- 1 глава стар лук
- 2-3 стръка пресен джоджен
- 4-5 стръка пресен магданоз
- 50 гр. настъргано сирене гравиера
- сол и черен пипер
Тиквичките се нарязват на по-едри парчета.
Доматите се срязват с остър нож на кръст от долната страна и се потапят за 30 секунди във вряла вода. Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се пускат в съд с ледена вода. Обелват се и се нарязват на кубчета.
Зехтина се загрява в дълбок тиган или тенджера и в него се сотира нарязаният на полумесеци лук. Добавят се доматите, сол, черен пипер и когато заврат към тях се изсипват тиквичките и нарязаните джоджен и магданоз. Варят се 10 минути.
Фурната се нагрява на 180°C.
Тиквичките с доматения сос се изсипват в тава. Върху тях се разпределя нарязаното на кубчета сирене фета и се поръсва с настърганото сирене гравиера.
Пекат се 30 минути докато сирената се разтопят и придобият златист цвят.
След като се опече ястието се оставя за няколко минути да се охлади и се сервира.
Забележка:
Ако е необходимо, още в началото към доматения сос се слага малко вода, но трябва да се има предвид, че по време на печенето тиквичките отделят от собствената си вода.
5,564 преглеждания