• No categories

Запечени тиквички в доматен сос и сирене фета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Тиквички със сирене фета

В летните жеги е особено трудно да измислим какво по-леко
и интересно да сготвим за хапване. Разбира се, зеленчуците са
за предпочитане в този сезон. Затова особено подходящи се оказват запечените тиквички в доматен сос и сирене фета – леко ястие и ароматно ястие за летните горещини. 

Продукти:
  • 1 кг. дребни тиквички
  • 200 гр. сирене фета
  • 50 мл. зехтин
  • 4 малки домата
  • 1 глава стар лук
  • 2-3 стръка пресен джоджен
  • 4-5 стръка пресен магданоз
  • 50 гр. настъргано сирене гравиера
  • сол и черен пипер

Тиквичките се нарязват на по-едри парчета.

Доматите се срязват с остър нож на кръст от долната страна и се потапят за 30 секунди във вряла вода. Изваждат се с решетъчна лъжица и веднага се пускат в съд с ледена вода. Обелват се и се нарязват на кубчета. 

Зехтина се загрява в дълбок тиган или тенджера и в него се сотира нарязаният на полумесеци лук. Добавят се доматите, сол, черен пипер и когато заврат към тях се изсипват тиквичките и нарязаните джоджен и магданоз. Варят се 10 минути.

Фурната се нагрява на 180°C.

Тиквичките с доматения сос се изсипват в тава. Върху тях се разпределя нарязаното на кубчета сирене фета и се поръсва с настърганото сирене гравиера.

Пекат се 30 минути докато сирената се разтопят и придобият златист цвят.

След като се опече ястието се оставя за няколко минути да се охлади и се сервира.

Забележка:
Ако е необходимо, още в началото към доматения сос се слага малко вода, но трябва да се има предвид, че по време на печенето тиквичките отделят от собствената си вода. 

 

Обратно към седемте рецепти на Йоана

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

5,564 преглеждания

Comments are closed.