Торта “Червено кадифе” с глазура от крема сирене
Сочната и пищна, класическа торта “Червено кадифе” е толкова приятна за гледане, колкото и за ядене!
Необходими продукти:
– 2 ½ ч.ч. брашно
– 2 ч.ч. захар
– 4 яйца
– 1 ч.ч. масло
– ½ ч.ч натурално какао на прах
– 1 ч.л. сода за хляб
– ½ ч.л. сол
– 1 ч.ч. заквасена сметана
– ½ ч.ч. прясно мляко
– 28 г червена хранителна боя
– 2 ч.л. ванилов екстракт
за крема:
– 250 г крема сирене
– ¼ ч.ч. масло
– 2 с.л. заквасена сметана
– 400 гр пудра захар
– 2 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 градуса. Намазнете и поръсете с брашно кръгла тавичка за блатове с диаметър 23 см. Ще са ви нужни два блата, така че ако имате две еднакви, ще е по-лесно.
2. Смесете в купа брашното, какаото, содата и солта. Оставете настрана.
3. Разбийте добре маслото и захарта с миксер за 5 минути на средна степен или докато стане пухкаво. Добавете едно по едно яйцата и разбивайте след всяко. Добавете сметаната, млякото, хранителната боя и ванилията.
4. Бавно и постепенно добавяйте от сместа към брашното и разбивайте на ниска степен. Не прекалявайте с разбиването. Изсипете половината от сместа в подготвената тавата. Или ако имате две – разпределете я по равно. Друг вариант е, ако тавата ви е достатъчно дълбока, да изпечете блата наведнъж и след това внимателно да го разрежете на две с помощта на конец или подходящ нож.
5. Печете около 35-40 минути, като проверявате с дървено шишче. Охладете в тавата около 10 минути и след това извадете върху решетка и охладете напълно.
6. За глазурата, разбийте крема-сиренето, маслото, сметаната и ванилията в голяма купа, докато стане пухкава и гладка смес. Внимателно добавете пудрата захар и разбъркайте добре. Сложете от крема между двата блата и хубаво покрийте тортата отгоре и отстрани.
Още рецепти:
Салата “Цезар” с пиле и хрупкав бекон
11,405 преглеждания