Тарт със спанак, гъби и козе сирене
Необходими продукти за 4 порции:
– 500 гр бутер тесто
– 500 грама пресни печурки
– 500 гр пресен спанак
– 80 гр. меко козе сирене (може и друго, ако предпочитате)
– 1 средна глава лук, обелена и нарязана на тънки ивички
– 2 с.л. зехтин
– сол и черен пипер на вкус
– брашно за разточване на тестото
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 200 градуса. На набрашнена повърхност разточете бутер-тестото. Като го правите по-голямо от тавата, в която ще печете, за да може да се получат и стените на тарта. Преместете го в тавата, покрита с хартия за печене. С остър нож леко очертайте формата (без да режете), на около 1.5 см от стените. С вилица надупчете тестото и печете около 15 минути, докато стане златисто.
2. Междувременно, в подходящ тиган с капак, сложете ивичките лук с 1 с.л. зехтин. Подправете със сол. Покрийте и гответе на средна температура, докато покафенее (около 5 минути). Разбъркайте. Продължете готвенето под капак още 15 минути, като разбърквате на всеки 5. Махнете от котлона.
3. Загрейте останалата мазнина в голям съд с капак. Добавете нарязаните на тънки филийки гъби, покрийте и задушавайте до готовност и докато се изпари цялата течност. Добавете добре почистените и измити листа спанак. Подправете със сол и пипер на вкус. Покрийте отново и гответе още около 5 минути. Изцедете останалата течност.
4. Разпределете равномерно гъбено-спаначената смес върху тестото. Поръсете с лука и натрошеното сирене. Запечете около 15 минути, докато сиренето леко се поразтопи и покафенее.
Вкусна идея: Може да сервирате със салата от рукола.
Опитайте още от нашите рецепти:
Пълнени гъби със синьо сирене и орехи
2,622 преглеждания