Седем вкусни класически рецепти за закуска на бебето
Всеизвестната максима с която са израснали поколения деца: „Закуската изяж сам, обяда подели с приятел, а вечерята дай на врага си!“ продължава да е валидна и в днешния ни динамичен и модерен живот.
Днес все повече родители се обръщат към здравословния начин на хранене, а полуфабрикатите и т.н. „бързи храни“ бавно, но сигурно отстъпват място на разумните хранителни навици.
Закуската е най-важното хранене във всяка възраст, но за бебетата тя е от изключително значение. Разнообразните сутрешни закуски ще подсигурят здравословния минимум, с който да стартира деня на малкото дете, което се нуждае от качествена и богата на белтъчини, въглехидрати, полезни мазнини, витамини и минерали храна, за да се развива хармонично детския организъм.
Класическата бабина попара
2 филийки сухар
бучка обезсолено сирене (колкото кибритена кутийка)
чаена лъжичка краве масло
гореща вода
Натрошените филийки сухар се заливат с кипнатата вода в купичка и се покриват за няколко минути, докато омекнат и набъбнат. След това добавяте маслото и натрошеното сирене.
Има деца, които обичат сладкия вкус, за тях можете да добавите чаена лъжичка захар, но ако можете да минете без нея, още по-добре.
Филийки с млечен пастет
2 филийки бял хляб
бучка обезсолено сирене
2 чаени лъжички безсолна извара
1 чаена лъжичка сметана (или пълномаслено кисело мляко)
Намачкайте с вилица сиренето, прибавете изварата и сметаната (киселото мляко) и разбъркайте до получаването на хомогенна консистенция.
По желание можете да добавите щипка домашна чубрица или резенче плод, според сезона.
Овесени ядки с плодове
2-3 .л. овесени ядки
ябълка, круша, сини сливи, праскова, нектарина или кайсия (според сезона или микс от тях)
Почистете и нарежете плодовете, сварете ги в малко вода. Добавете овесените ядки и варете още няколко минути докато омекнат напълно. Пасирайте.
Можете да сварите плодовете и овесените ядки поотделно и да ги смесите след като са добре сварени и двата компонента, а след това да пасирате всичко заедно.
Свежа следобедна закуска
Ако квасите у дома кисело мляко, можете да го използвате да тази чудесна следобедна закуска за вашето дете. Разбира се, можете да използвате и купено от магазина, което е с масленост 2% -3%.
Приблизително 100 гр. кисело мляко се сместват с пресни плодове като ябълка, круша, банан, праскови, кайсии. За тази рецепта поради високата си киселинност не е препоръчително да се използват цитруси.
Ако бебето все още не приема храна с по-едри парчета, пасирайте млечната закуска, ако е над 1 годинка, оставете плодовете на ситни парченца.
За повече плътност можете да добавите една детска бисквита.
Класическата бебешка закуска – мляко с бисквити
4-6 обикновени или детски бисквити
100 гр. кисело мляко 2%-3%
Натрошете бисквитите на парченца и залейте с киселото мляко. Изчакайте бисквитите да омекнат добре. Можете да добавите 1-2 чаени лъжички плодово пюре или намачкан с вилица банан или пъпеш.
Запечени филийки с яйце
бучка обезсолено сирене (колкото кибритена кутийка)
1 яйце
2 филийки хляб
зелени подправки
Намачкайте сиренето с вилица, добавете яйцето и зелените подправки, със сместа намажете филийките, като преди това сте ги обогатили с тънък пласт масло и запечете до златисто в парти грила.
*Ако детето е на възраст до 12 месеца използвайте само жъртъка.
Сервирайте с айрян.
Бебешки пастет
пилешки дробчета (свежи/незамразени), една опаковка е около 500 гр.
бульон от варенето на дробчетата
1-2 жълтъка от твърдо сварени яйца
2 ч.л. краве масло
щипка сол
В малка тенджерка кипнете вода, в която пускайте предварително почистените и измити пилешки дробчета. Варете не повече от 4-5 минути – не бива да са преварени, но и не е добре ако останат сурови в сърцевината. Отцедете сварените дробчета и намачкайте с вилица докато са топли. Добавете твърдо сварените жълтъци, добре е също да са топли,и маслото, а след това разбъркайте на ръка. Добавете малко бульон и пасирайте. Ако е необходимо, добавете още малко бульон.
Сервирайте с филийки бял или пълнозърнест хляб (според възрастта на детето), препечени или не.
189,111 преглеждания