Алигаторска круша, известна още като АВОКАДО
През последните години на пазара в България се появиха нови за нас екзотични плодове. Един от тях е авокадото. Любителите на плода го използват за приготвяне на чудесни салати и ястия. Оказа се, че плодът е и отлична първа храна за захранване на вашето бебе.
Няколко думи за произхода на авокадото
Авокадото е натурален и изключително полезен тропичен плод. Той е с формата на круша, има зелена кора и узрява след жътва. Думата „авокадо“ идва от мексикано-испанската дума aguacate, която на свой ред е заимствана от думата на Ацтеките – ahuácatl (тестис – заради формата на плода). Авокадото е познато на Ацтеките като „плод за плодовитост“.
За качествата на авокадото
Авокадото е чудесна първа храна за бебета поради консистенцията и мекотата си, както и заради факта, че е много хранително. То съдържа „полезни мазнини“, които са храна за мозъка и физическото развитие на бебето. Пробвайте авокадото като първа храна на вашето дете, вместо да му давате рафинирана готова храна.
Кога можете да включите авокадото в менюто на вашето бебе
Авокадото е чудесна първа храна за бебето. То може да се даде на детето още в началото на захранаването. Плодът е нетръпчив и мек, когато се смачка. Авокадото е перфектна опция, когато вашето бебе започне да се храни с твърда храна. Бебето се нуждае от въглехидрати, мазнини и протеини за своето развитие и растеж през първата година от живота си, че дори и през втората.
Когато започнете да давате голямо разнообразие от храни на вашето дете, ще откриете, че смачканото авокадо, смесено с ябълково пюре, праскова, круша, банан или дори кисело мляко е чудесно ядене за него.
Пеленачетата НЕ бива да са на нискомаслена диета, а авокадото има доста високо съдържание на мазнини. Едно авокадо със среден размер съдържа 322 калории и повече от 30 гр. мазнини. Една чаша пюре от авокадо съдържа почти 700 калории, тъй като за една чаша са необходими 2 бр. авокадо. Ако се притеснявате дали е удачно да дадете на бебето си авокадо, препоръчваме ви да се консултирате с вашия педиатър.
Как да изберете перфектното авокадо за вашето бебе
Избирайте авокадо с тъмно зелен цвят и с неравна структура. Когато леко се натисне, плодът трябва да е мек и устойчив. Когато се разреже на две, цветът от вътрешната страна трябва да е зелен и нежно се трансформира в маслено жълто около костилката.
Най-добрият начин за приготвяне на авокадо за вашето дете
Авокадото се сервира свежо след като се обели. Няма нужда да минава през термична обработка.
Любопитно за авокадото
Авокадото е плод, а не зеленчук.
Някога авокадото се е смятало за луксозна храна, сервирано на кралското семейство.
В Бразилия авокадото се прибавя към сладоледа.
Филипинците пият пюре от авокадо, захар и мляко като десерт.
Авокадото още е наричано Алигаторска круша, заради своята форма и зелената му кора.
Рецепта
Рецепта с авокадо, подходяща за бебета от началото на захранването.
Авокадо с банан
1 малък, добре узрял банан
1 авокадо
Обелете и двата плода и ги смачкайте заедно до кремообразна смес.
Получава се невероятно вкусен бебешки десерт, който се приготвя неусетно бързо и лесно.
4,300 преглеждания