Сънят през бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

бременна спи

Двойките, които очакват бебе знаят, че сънят ще е едно от основните неща, които ще им липсва след раждането на бебето, но кой би предположил, че проблемите със съня ще започнат още по време на бременността. Е, поне за бъдещата майка.

Истината е, че може да спите дори повече от обикновено през първия триместър от бременността. Нормално е да се чувствате по-отпаднали и изморени, тъй като тялото ви работи усърдно, за да предпази и изхранва развиващото се във вас бебе. Плацентата (органът, който храни плода до раждането му) се оформя и тялото ви произвежда повече кръв, а сърцето я изпомпва по-бързо.

Обикновено проблемите със съня при повечето жени се появяват в по-късна бременност и основните оплаквания са от липса на достатъчно добър и непрекъснат сън. 

Защо да спите може да е трудно?

Първата най-пресираща причина зад проблемите със съня по време на бременността е нарастващият плод, което предполага и по-голям корем, който трудно позволява да си намерите удобна поза за спане. Ако сте от типа хора, които винаги са обичали да спят по гръб или корем, може да ви се стори трудно да се научите да спите на една страна, както препоръчват лекарите. Освен това, дори самото въртене в леглото става по-сложно с напредването на бременността и с нарастването на корема ви.

Други често срещани физически симптоми, които може да смущават съня ви:

  • чести позиви за уриниране:
    Бъбреците ви работят по-усилено, за да пречистват нарастващия обем кръв в тялото ви (30%-50% повече, отколкото преди да забременеете). Този процес на пречистване води до повече уриниране. Освен това, с нарастването на тялото, нараства и матката и натискът върху пикочния ви мехур се увеличава. Това означава повече разходки до тоалетната – както през деня, така и през нощта. Посещенията в тоалетната може да са повече, ако бебето ви е по-активно вечер.
     
  • повишено натоварване на сърцето:
    Работата на сърцето ви се увеличава по време на бременността, заради повишения поток на кръв, който вече споменахме. Сърцето изпомпва повече кръв, но тъй като повечето кръв отива към матката, сърцето работи още по-усилено, за да достави достатъчно кръв до останалата част на тялото.
      
  • недостиг на въздух:
    Първоначално дишането ви може да се повлияе от количеството хормони, което предизвиква по-дълбоко дишане. Това може да предизвика усещане за затруднено дишане. По-късно причината за затрудненото дишане се дължи пък на уголемената матка, която заема повече място и притиска диафрагмата – мускулът точно зад дробовете.
     
  • схващане на краката и болки в гърба:
    Болките в краката и гърба се дължат отчасти на допълните килограми, които носите. Освен това обаче по време на бременността тялото произвежда хормон, наречен релаксин, който помага за подготовката за раждането. Един от ефектите на този хормон е да охлабва сухожилията в тялото, като така прави бременната жена по-нестабилна и по-податлива на наранявания, особено в гърба.
     
  • киселини и запек:
    Много жени имат киселини, които се появяват, когато съдържанието на стомаха се връща в хранопровода. По време на бременността цялата храносмилателна система работи на по-бавни обороти и храната може да остане в стомаха и червата повече време, което може да предизвика киселини или запек. Тези симптоми може да се задълбочат с напредването на бременността, заради нарастващата матка, която притиска стомаха и дебелото черво. 

Проблемите със съня може да имат и друг произход. Много бременни споделят, че сънищата им стават по-ярки отпреди, а някои сънуват и кошмари.

Стресът също може да даде отражение върху съня. Може би се притеснявате за здравето на бебето, разтревожени сте дали ще се справите като родители или може би сте нервна заради самото раждане. Всички тези емоции са нормални, но те може да не оставят (вас и партньора ви) да спите вечер. 

Да откриете удобна позиция за спане

Опитайте се да свикнете още в началото на бременността си да спите на една страна. Лежането на една страна със свити колена е може би най-удобната позиция за спане особено с напредването на бременността. Тя улеснява и работата на сърцето, тъй като не позволява на бебето да притиска вената, по която кръвта достига от краката към сърцето.

Някои доктори съветват бременните да спят на лявата страна, тъй като черният дроб е отдясно, а тази поза предпазва този голям орган от теглото на матката. Спането на лявата страна подобрява и кръвообращението и позволява най-добър приток на кръв към плода, матката и бъбреците. Попитайте вашия лекар каква поза ще ви препоръча – в повечето случаи, спането на една страна – лява или дясна – върши работа и помага за разтоварване на напрежението от гърба.

Само не се побърквайте с притеснения дали пък няма да се обърнете по гръб, докато спите. Сменянето на пози е нормална част от спането и не може да го контролирате. Най-вероятно по време на третия триместър и да искате, няма да се обръщате по гръб, защото ще ви е твърде неудобно да спите така.

Ако случайно се обърнете по гръб и бебето притисне кухата вена, дискомфортът, който това ще ви причини вероятно ще ви събуди. Опитайте да експериментирате с възглавници, за да откриете удобна поза за сън. Някои жени спят удобно, когато поставят възглавница под коремната област или между краката си. Намачкана възглавница или навито одеало на кръста може да помогне за облекчаването на напрежението. Всъщност на пазара може да откриете и възглавници за бременни. Ако смятате да си купувате, консултирайте се с лекаря ви каква точно би ви препоръчал. 

Съвети за добър сън

Когато сте бременна и копнеете за сън, може да се почувствате на ръба да се поддадете на изкушението да вземете хапче за сън например, но запомнете, че те НЕ са препоръчителни за бременни жени. Дори и тези на билкова основа! Вместо да пиете хапчета, може да се възползвате от тези безопасни методи да подобрите шансовете си за добър сън:

  • Премахнете напитки като кафе, сода, черен чай от ежедневния си прием – доколкото ви е възможно. Опитайте се, ако поемате подобни течности да го правите сутрин или до ранния следобед.
     
  • Избягвайте обилното хапване и пийване няколко часа преди лягане. (Но внимавайте да поемате достатъчно питателна храна и течности през деня.) Някои жени намират за добър вариант да хапват повече на закуска и обяд, а вечер по-малко. Ако страдате от гадене вечер, опитайте да хапнете няколко солени бисквитки например преди лягане.
     
  • Опитайте се да си създадете режим за лягане и ставане по едно и също време всеки ден.
     
  • Избягвайте сериозна гимнастика точно преди сън. Вместо това направете нещо релаксиращо като да киснете в горещата вана за 15 минути или да изпиете нещо топло, без кофеин, като мляко с мед или билков чай (внимавайте да не е от билка, която превъзбужда).
     
  • Ако се будите от схващане в краката, може да помогне, ако притиснете силно крака си към стената или да поседите известно време прави. Уверете се, че дневният ви прием на калций е достатъчен – това може да облекчи схващането в краката.
     
  • Запишете се на йога или научете други релаксиращи практики, с които да се разтоварите
    след натоварения ден. (Какъвто и спорт или активност да изберете, посъветвайте се първо
    с лекаря ви.)
     
  • Ако не успявате да заспите тормозени от страх и безпокойство, обмислете идеята да се запишете на курсове за бременни или за родители. Научаването на повече за това, което предстои и компанията на други бременни жени може да ви помогнат за намаляването на страховете ви.  

Когато не можете да спите

Разбира се, сигурно ще има моменти, когато просто няма да успеете да заспите. Вместо да се въртите в леглото и да се тормозите, че не спите, да броите часовете, докато часовникът звънне сутринта, станете и направете нещо – почетете книга, слушайте музика, гледайте телевизия, ако трябва дори отметнете малко служебна работа или направете нещо друго, което да ви достави удоволствие. Накрая сигурно ще се почувствате достатъчно уморени, за да заспите.

Ако ви е възможно, подремвайте си по 30-60 минути през деня, за да наваксате със съня. Не след дълго ще се появи бебето, което ще налага правилата за сън в дома ви, затова свиквайте отсега да спите по малко и когато има възможност.

 

Още от Бременност:

grija za kojata prez bremennostta (2)   Грижа за кожата през бременността

   Бременна на път

   7 правила за щастлива бременност

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,933 преглеждания

Comments are closed.