За и против сън заедно с бебето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

cosleeping-yes or no 

Имам шарен опит в спането с и без дете, защото със сина си правих напразни експерименти да го науча да спи самичък в леглото си, с цел всички да сме щастливи и спокойни. Това от своя страна доведе до много безсънни нощи в успокояване на ревящото бебе и много малко сън за нас.

И така дойде естественото решение да не си го причиняваме повече и да спим заедно с бебето, когато се появи и второто ми дете. Сега дъщеря ми е на 2, 2 г. и все още спим заедно, но всички сме спокойни, отпочинали и доволни. Мисля, че когато дойде момента, тя сама ще почувства нужда от своето легло и ще започне да спи в него. Не познавам семейства, които спят с 4-5-6- годишните си деца

По отношение на съвместното спане с детето мнения има много. А за всяка майка то е едно – това, което тя знае от личния си опит.

Сега много приятели, бъдещи родители, ме питат дали трябва да се опитват да създават навици за сън на детето в посока неговото собствено креватче, независимо от неговото желание и нагласа. И всички намират в мое лице твърд защитник на тезата, че детето има нужда от мама и тате, дори, когато спи. Напълно съм убедена, че изкуственото откъсване от родителите е вредно за малките и че ние сме за това да показваме да децата си, че те са желани сред нас във всеки един момент.

Нека разгледаме някои тези за и против съвместното спане, които да помогнат на всяко едно семейство да избере своя начин на отглеждане на бебето си.

Ето някои факти, които да имаме предвид, когато обмисляме как да продължим да спим и след като бебето се появи:

На първо място, вие НЕ разглезвате детето си, ако го вземате във вашето легло.

Съвместният сън с детето е нещо много естествено от еволюционна гледна точка. Случвало се е векове наред в много култури и в различни епохи. Идеята, че това може да направи детето ви зависимо от вас или да го разглези е съвсем неуместна. Напротив, това е едно от най-естествените неща.

Съвместния сън оказва положително влияние върху психологическото развитие на дететo ви.

Близката връзка между майката и детето е природно обусловена и е напълно логично, че резултатите от изследванията сочат, че именно когато спят заедно майката и детето, по време на съвместния сън си взаимодействат по полезен и за двете страни начин. Например, бебетата, които спят до майките си прекарват по-малко време във фазата на дълбок сън (фаза 3 и 4) и се разбуждат по-често, докато спят дълбоко, отколкото бебетата, които спят в собствените си креватчета. По-дългият повърхностен сън от своя страна води до по-малка вероятност от синдром на внезапна смърт по време на сън. Също така се наблюдава, че майките и бебетата, които спят заедно, си изграждат един и същ режим на сън и преминават през едни и същи етапи по време на нощта.

Кърменето печели

Когато са до мама бебетата са щастливи, защото това засилва връзката между двамата – така сучат по-често заради по-честите разбуждания, заради миризмата на мама и заради по-лекия сън. Ако искате да кърмите дълго и успешно, съвместният сън може да ви помогне.

Ако се научите да кърмите бебето си в легнало положение (което може да е много удобно и през лятото, когато е горещо и бебетата се изнервят от близкия контакт с топлото ви тяло), това ще доведе до повече часове ползотворна почивка за вас – защото така можете да кърмите без да се налага да ставате, или дори да се разбуждате напълно. Но дори и ако не кърмите в легнало положение, съвместният сън ще ви помогне поне да не ставате от леглото си, за да накърмите бебето.

Миговете заедно

Връзката между мама и бебе се изгражда най-вече на основата на близкия контакт и допира. Докосването и контактът кожа до кожа помага на бебето ви да се чувства щастливо. Дори и да сте заети през по-голямата част от деня  и да не успявате да обърнете внимание на бебето си, то съвместният сън е добър заместител и сигурно сами ще забележите, че когато спите заедно двамата с бебето се чувствате свързани.

Временно е, спокойно

Някои родители се притесняват да вземат бебето в своето легло, защото не знаят какво ще се случи в бъдеще, ако бебето свикне така за постоянно. Аз лично не съм чувала за тийнейджър, който все още да спи с майка си и баща си. И ако това не ви успокоява, ето ви идея – вие сами ще усетите кога детето е готово да се научи да спи в собственото си легло. Някои деца преминават бързо от единия етап в другия, а други имат нужда от твърд подход и усиля от стана на родителите си, но при всички случи съвместният сън е нещо, което приключва в един момент.

А съвместният сън е нещо, от което имате нужда – вие и вашето бебе. Не е необходимо да се лишавате от него в името на дисциплината.

Когато спите разделени

Сигурност

Един от най-силните аргументи „За” бебето да спи само в леглото си е сигурността му. Някои организации като Американската Академия по Педиатрия все още заклеймяват съвместния сън именно от съображения за безопасност на децата. Истината е, че в действителност трябва да се обмислят някои фактори, които могат да застрашат бебето ви – като наличието на възглавници, на завивки, мек матрак, както и риска да притиснете бебето си, ако заспите прекалено дълбоко.

Повечето проучвания сочат, че съвместният сън сам по себе си не е рискован. Опасността ида от там, че се загърбват останалите мерки за сигурност – като покриването на бебето с меки завивки, или мекият матрак. Важно е да се знае, че родителите трябва да спазват правилата за здравословен начин на живот като цяло, защото ако майката е пушачка, например, рискът за бебето при съвместен сън се засилва многократно.

cosleeping-yes or no-1


Нездрав сън за вас

Някои родители отчитат, че ако бебето е при тях в леглото не могат да се отпуснати да спят спокойно. Това води до липса на дълбок и отпочиващ сън и натрупване на умора за тях.

Вие сами вземате решението

Вие сте родителят и във ваши ръце лежи организацията на семейния сън. Възрастните хора имат нужда от 7-8 часа сън, децата – от 12 часа. Добрият сън би трябвало да се превърне в приоритет на цялото семейство. Ако съвместният сън ви пречи, бъдете твърди и научете детето си да спи отделно. На детето ви няма да му хареса тази идея и ще се наложи да вложите усилия в тази насока. Ако обаче  вие и наследникът се чувствате добре в едно легло – не се колебайте да си осигурите съвместна почивка с него. Няма нищо по-хубаво от щастливото спане и гушкането с най-милото нещо в живота ви – вашето детенце.

Мигове за тя и той

Ако спите заедно с детето си, това може би означава да нямате време за себе си и партньора си и за миговете, в които да оставате сами. Това може да се превърне в проблем, ако се окаже, че не остава време и място за вас двамата насаме и извън ролята ви на родители. Ако сте взели решение да спите съвместно с бебето, просто си осигурете време и място, където бебето не се намества в пространството между вас двамата. Друг вариант е да оставяте детето си в собственото му креватче за първите часове на нощта и да го вземате по-късно, когато то започне да се разбужда и да търси контакт с вас.

И накрая, важно е да уточним, че детството на детето ви е само веднъж – както казваме ние от Първите седем, затова се възползвайте от кратките мигове, когато детето ви е малко и намерете начин на бъдете с него пълноценно.

 

Още за бебето:

AAAzahranvaneto   Захранване на бебето

baby-sad   Страхът от изоставяне

baby_photo_session   Седем полезни съвета за първата фото сесия на вашето бебе 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

32,900 преглеждания

Comments are closed.