5 съвета как да бъдем по-добри родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_96294323

Да бъдеш добър родител изисква много енергия, търпение и находчивост. Наградата обаче си заслужава. Защото макар понякога да се бави, тя винаги идва. Независимо дали децата се отглеждат в семейство с двама родители или по някаква причина само от единия, важно е детето да усеща сигурност, опора и стабилност по всяко време. Защото бебетата не идват в нашия свят само за радост, и не са научени на всички онези полезни навици, на които ни се иска, ние сме тези, които трябва да ги научим, затова е важно да си вярваме, че сме добри родители и че се справяме успешно.

Какво е нужно да си добър родител?

1. Бъдете последователен възпитател

Това е една от най-трудните за постигане задачи за един добър родител. Децата имат нужда от правила, за да се чувстват сигурни. Те винаги ще се опитват да разширяват границите на родителските правила, но трябва да сме последователни и да не отстъпваме от собствените си позиции, без обаче да дълбаем пропаст между себе си и децата ни. Тази последователност ще ни помогнете в изграждането на твърд характер у децата и изграждането на представата за това, кое е справедливо и кое не. Родителите трябва да се подкрепят взаимно по отношение на всяко решение, свързано със децата, дори ако имат някои разминавания в разбиранията и по никакъв начин да не показват пред децата, че имат разногласия. В противен случай децата ще се възползват без никакво колебание от ситуацията, а това не би било добре нито за самите деца, нито за някой от родителите.

2. Не забравяйте златното правило – добротата отглежда добро

Дори да сте най-ревностните застъпници на възпитанието със спартански правила, помнете, че децата отглеждани с добрина и търпение ще станат един ден състрадателни личности и ще се отнасят към околните със същите чувства, каквито самите те са получили в детството си. Често в света, в който живеем, учтивостта и добрината се възприемат като губещи позиции, но именно те трябва да са основен принцип на възпитанието. Все пак живеем в цивилизован свят и е много по-добре детето да поиска разрешение, за да си играе с играчката на приятелчето си, отколкото да я взема без разрешение. Това правило е особено важно за междучовешките отношения и нрави и би било чудесно не само да го пазим, но и да го предадем на следващото поколение.

3. Научете детето да бъде отзивчиво и споделящо

Да имаме отворена комуникация с децата си е от особена важност, тъй като именно тя ни помага да доведем до знанието на децата ни всичко онова, на което бихме искали да ги научим. С децата е добре да се говори открито, но е нужно да ги изслушваме внимателно, защото ние също има какво да научим от тях. Също както възрастните, те имат нужда от изслушване на тяхното мнение и да го уважим, ако то е правилно или да оборим аргументирано. Времето, което отделяме за разговори е много важно за децата от всяка възраст, и независимо колко сме уморени и заети, трябва да помним, че е по-добре да си поговорим, отколкото да пропуснем нещо важно, което детето ни иска да сподели. Този подход със сигурност ще го направи много по-устойчиво в различните житейски ситуации, които животът ще му поднесе.

4. Бъдете добър пример за детето си

Всичко, което правим се копира от нашите деца.Дори ако не си даваме сметка, че го правят. Децата, дори най-малките, не само ни копират, те чуват всяка наша дума, макар не винаги да си даваме сметка за това. Не бива да пропускаме факта, че родителите са първите учители на децата и доброто поведение се научава у дома, затова е много важно да бъдем за пример. Никой се е съвършен, разбира се, но всеки родител е необходимо да се стреми към поведение, което да е еталон за неговите деца, един ден, когато станат тинейджъри и възрастни.

5. Колкото по-малко компютърни и TV игри, толкова по-добре

Няма как да предпазим децата си от съвременната инвазия на електронните игри, компютрите и телевизията, но би било прекрасно ако сведем присъствието им в детското ежедневие до здравословния минимум. Независимо дали става дума за Xbox, телевизия или онлайн компютърни игри, твърде многото електронни развлечения правят децата мързеливи и индиферентни. Към настоящия момент, за съжаление, децата в повечето случаи предпочитат да се забавляват с електронните си играчки, отколкото да излязат навън или да четат книги.

Да бъдем добри родители е наистина важно, защото само така ще предадем важните уроци за родителството на собствените си деца, които ще използват един ден научено за отглеждането и възпитанието на своите деца.

Вижте още: 

На какво ДА НЕ учим децата си или как се създават лошите навици

10 неща, на които всеки баща трябва да научи сина си

Какво наследяват децата от майките и какво от бащите си?

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,102 преглеждания

Comments are closed.