7 начина да преминем към по-здравословно меню

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Лошите хранителни навици могат да ни докарат много проблеми. Чудесно е да се храним по-здравословно, за да може да предадем този положителен модел и на детето си. Важно е обаче да разберем, че по-здравословно хранене не непременно означава лишаване от всички апетитни изкушения и консумирането само на плодове, зеленчуци, ядки и мюсли. Ако спазваме някои прости правила, ще се чувстваме и изглеждаме по-добре и по-здрави, без да изгубим удоволствието от похапването. Вижте кои са те.


Не преяждайте

Това е първо и основно правило, което трябва да вменим и на малчугана си. Преяждането ни кара да се чувстваме потиснати, без настроение и без желание за движение и активност. Претоварването на храносмилателната система е много вредно за нея. Колкото по-претоварена е тя, толкова по-бавно и лошо работи.


Ограничете солта

Много хора прекаляват със солта без да знаят, че консумирането й е въпрос единствено на навик. Влечението към вкуса на солта подлежи на промяна. Ако известно време ядете с по-малко сол или без сол, постепенно ще свикнете и тя няма да ви се нрави повече.

Плашещо е колко много сол съдържат продукти, които ежедневно консумираме без дори да си даваме сметка за високата концентрация на тази съставка – например хляб, сирене, колбаси, кашкавал, маслини, всяка купешка бърза храна и т.н. Набавяме си необходимото ни количество сол само с базовите продукти.

Прекаляването със солта води до задържане на вода, проблеми с кръвното, проблеми с очите.


Хапвайте от всичко

Звучи странно, нали? Как така здравословно хранещият се човек ще си позволява от всичко. Ключовата дума е „количество”, както и „умереност”. Ако похапвате по малко от всичко и често, няма да прегладнявате, нито да изпадате в неконтролируем прием на определени вредни храни, които се насилвате да си забранявате. Ако знаете, че можете да опитате от всичко, желанието ви към вредни и бедни откъм важни съставки храни естествено ще намалява.


Внимавайте със захарта

Не бива изцяло да се лишавате от нея, но и прекомерното й консумиране не е препоръчително. Заменете обикновената захар с кафява, а най-добре с мед. Вместо да хапвате само купешки десерти, приготвяйте сладкиши и бисквити у дома, така поне ще сте сигурни какво точно консумирате. Слагайте в тях по-малко захар и ще видите как постепенно ще привикнете към по-малко сладки десерти (случаят е същият както при солта).


Не се хранете поне 2 часа преди сън

Това не означава, че последното ви ядене трябва да е в 6 вечерта. Известно е, че вечер и през нощта храносмилателната система има нужда от естествена почивка и по-лек режим. Ако си лягате, например, в 23 часа или в полунощ, опитайте се да сте приключили с вечерята докъм 21 часа. Ще видите, че на сутринта ще се чувствате много по-свежи и няма да имате неприятно усещане в стомаха.


Пийте вода

Въпреки че водата е жизненоважна за човешкия организъм, малко хора я консумират в достатъчно количество. Винаги имайте в себе си бутилка с вода и си изградете навика редовно да пиете от него. Около 2 литра в топлите дни е добро количество. Не бива, разбира се, да се наливате с вода, ако изпитвате тежест в стомаха или не ви е приятно. Знайте обаче, че жаждата също е въпрос на навик – колкото повече вода пиете, толкова повече ще ви се пие.


Не премисляйте всяка хапка

Вглеждането във всяка хапка е много вредно, тъй като убива удоволствието от хранененто и е предпоставка за по-сериозни проблеми, като хранителни разстройства и депресия например. Мислете на първо място за здравето си, а не за външния си вид. Превръщането на храната в идея фикс формира омагьосан кръг, от който трудно се излиза – ограничения, преяждане, самонаказване и самосъжаление, нови ограничения и т.н. Не забравяйте, че храната е освен гориво за организма, и социално общуване, емоция, жест и любов, затова й се наслаждавайте и я споделяйте с близките си хора.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

974 преглеждания

Comments are closed.