Грахът в храните за кърмачета
Хранителната стойност на граха е невероятна предвид малкия размер на едно грахово зърно. Знаете ли, че една чаша грах съдържа повече протеини от супена лъжица фъстъчено масло и че осигурява калций, витамин А, С и желязо.
Тези невероятни зелени зеленчуци са първата „зелена“ храна за бебето – толкова хранителна, колкото и питателна. Когато приготвяте грахово пюре за бебето, вероятно срещате проблеми с отделянето на люспите. Ако е така и бебето ви е още не е привикнало към твърдите люспи, най-добре е да използвате пасатор и да филтрирате пюрето.
Хранителните качества на граха
Грах (1 чаша на пара/варен) |
|
ВИТАМИНИ |
МИНЕРАЛИ |
Витамин А: 955.2 IU |
Калий: 433.6 мг. |
Витамин С: 22.72 мг. |
Фосфор: 187.2 мг. |
Ниацин: 3.23 мг. |
Магнезий: 62.4 мг. |
Фолиева киселина: 100.8 мг. |
Калций: 43.2 мг. |
Витамин В1 (тиамин): 0.41 мг. |
Натрий: 4.8 мг. |
Витамин В6: 0.35 |
Селений: 3.0 мг. |
|
Желязо: 2.5 мг. |
|
Цинк: 1.9 мг. |
|
Манган: 0.8 мг. |
Съдържа и други витамини в малки количества. |
Съдържа следи от мед. |
Кога може бебето ми да започне да яде грах?
Препоръчва се захранване с грах към 6-8 месечна възраст. Както винаги, най-добре е първо да се консултирате с педиатър за вашия конкретен случай.
Как да избирам и съхранявам грах?
Когато купувате суров зелен грах, огледайте го добре. Гледайте шушулките да са твърди, пръхки, със светло зелен цвят и да изглеждат свежи. Избирайте средно големи шушулки вместо големи. Свежите зелени шушулки ще са като кадифе на пипане. Не купувайте твърди, дебели шушулки, което е признак, че са презрели, или такива, които са с нездрав цвят и имат признаци на разваляне. Не купувайте грах, на който вече е махната шушулката, тъй като не знаете кога е направено това. Когато се приберете вкъщи, използвайте го максимално скоро, тъй като грахът има много кратък срок на годност.
Най-добрият начин за приготвяне на грах за кърмачета
Задушаване на пара или варене в много малко вода са най-добрите начини за приготвяне на грах. За добър аромат, сварете/задушете граха в домашно приготвен зеленчуков, пилешки или телешки бульон.
Рецепти с грах за кърмачета
- Ако използвате свеж грах, отворете шушулките и отделете зрънцата
(ако използвате замразен грах, пригответе според указанията на опаковката).
- Изсипете граховите зърна в тенджера за задушаване и сипете толкова вода, колкото да покрие граха.
- Задушете, докато омекнат. Проверявайте количеството вода.
- Не изхвърляйте водата от задушаването, можете да я използвате по-късно за пюрето.
- Изсипете граха в пасатор и пригответе пюрето.
Изберете режима, при който ще пюрирате най-финото пюре – зеленият боб и грахът са трудни за пюриране заради люспите. Най-добре е да използвате блендер, а не обикновен пасатор или миксер.
! Изсипването на току-що сваления от котлона грах в ледено студена вода улеснява пюрирането му.
- Добавете водата от задушаването за мека консистенция.
- Можете да използвате цедка, за да премахнете останалите люспи.
Храни, които добре се комбинират с грах:
Ябълки
Грозде
Моркови
Зелен фасул
Фасул
Картофи
Сладък картоф
Тиквички
Тиква, продълговата тиква
Кафяв ориз
Леща
Пилешко месо
Говеждо месо
Свинско месо
Тофу
8,370 преглеждания