Рискът от преждевременно раждане за децата, заченати инвитро, е намалял значително

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

birth

Шансовете за оцеляване на децата, заченати чрез инвитро оплождане, значително са се увеличили през последните няколко години и здравето им се е подобрило.

Учени стигнали до тези заключения, след като изследвали около 92 000 деца, родени след инвитро оплождане между 1988 г. и 2007 г. в четири скандинавски страни – Дания, Финландия, Швеция и Норвегия.

29 000 от децата са близнаци.

“Наблюдавахме значително намаляване на риска от преждевременно раждане за децата, заченати инвитро”, заяви Ана-Карина Арис Хенингсен от университета в Копенхаген. Тя допълни, че процентното съотношение на децата, появили се на бял свят с малко тегло – под 2,5 кг, и на децата, родили се със съвсем малко тегло – под 1,5 кг, също значително намаляло.

Това се отнася и за процентното съотношение на мъртвородените бебета и смъртните случаи през първата година след раждането.

Що се отнася до инвитро заченатите деца, произлезли от една-единствена бременност, процентното съотношение на преждевременните раждания е намаляло от 13 на сто през периода 1988 – 1992 г. на 8 на сто през 2007 г., като е било 5 на сто при нормалните раждания през целия изследван период.

Според Хенингсен настъпилото подобрение се дължи до голяма степен на имплантирането на един-единствен ембрион, а не на няколко, каквато бе практиката през 90-те години на миналия век.

Резултатите от изследването са публикувани в Human Reproduction.
Източник: БТА

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Новини

1,073 преглеждания

Comments are closed.