Пълнена тиква (8 месеца плюс)
Продукти:
2 малки тикви
1 ч.л. масло от рапица (обикновено олио, зехтин)
1 средна ябълка, обелена, изчистена и нарязана
½ малка глава лук, фино нарязана
½ чаша нарязани гъби (по желание)
½ стрък целина, нарязан
½ ч.л. изсушена мащерка
Други зелени подправки – риган, чубрица
2 чаши сварен ориз (или кускус, булгур)
½ сушени кайсии, нарязани на парченца
¼ чаша стафиди или сушени червени боровинки
¼ чаша ябълков сок
Нарежете тиквите на две, извадете семките. Поставете ги надолу в тиган или тава, покрийте с вода и печете 45 мин., докато омекнат и кората се свали. Оставете ги да изстинат.
В среден тиган задушете ябълките, лука, гъбите и целината за 2-3 мин. Поръсете със зелените подправки и добавете ориза, кайсиите и стафидите. Прибавете ябълковия сок и оставете на огъня, докато течността се поеме от продуктите.
Поставете изстиналите парчета тиква върху незалепваща се хартия за печене. Сложете от продуктите върху парчетата в издълбаните от семките дупки и запечете още 20 мин.
Можете да сервирате в самите тикви, като изстържете внимателно месото с останалия пълнеж, блендирате ги или ги размачкате с вилица, а после ги върнете в тиквената „купичка”. По-големите бебета се радват много на естествения съд, а вие може да се задоволите просто с пълнежа.
914 преглеждания