Вечерната супа на мама Муминка
В “Готварската книга на мама Муминка” са събрани рецепти за любими ястия от цялата Муминска долина, например Снусмумриковата грахова супа за излет, картофена запеканка за гладни мумини и овесената вкусотия от Далечното островче.
Книгата съдържа близо стотина рецепти: салати, супи, закуски, десерти, лакомства за край лагерния огън, похапванки за излет, солени и сладки печива, консерви, топли ястия с месо, риба и зеленчуци. Не са забравени и инструкциите за приготвяне на напитки.
Рецептите са гарнирани с черно-бели илюстрации и цитати от прекрасните мумински книжки на Туве Янсон.
За Вечерната супа, от която спокойно могат да похапнат и малки и големи вкъщи, ще са ви необходими:
2 картофа
3 средно големи моркова
2 глави лук
скилидка чесън
парче целина
парче пащърнак
1 малка тиквичка
1 с.л. олио
1л. вода
1 кубче зеленчуков бульон
щипка сол
зелени подправки – мащерка, риган
100 мл. сметана
Приготвяне според указанието в книгата:
„Обели всички зеленчуци, освен тиквичката, и ги нарежи на кубчета. Загрей малко олио в тенджерата и изсипи вътре зеленчуците. Задуши ги за минутка, но не ги оставяй да покафенеят.
Залей ги с вода и вари около 15 минути. Добави зеленчуковия бульон. Разбъркай. Посоли и подправи.
Дръпни тенджерата от котлона. Пасирай зеленчуците в бульона, например с пасатор или преса за картофи. Внимавай да не опръскаш ръката си с горещия бульон!
Добави сметаната, разбъркай и затопли супата на котлона.“
14,311 преглеждания