Сармички с шам фъстък
Нищо не напомня за домашния коледен уют, така както сармичките. Може да ги приготвите от прясно или кисело зеле, листа от хрян или лозови листа, а за да подкрепим всички начинаещи сме предложили и лесен начин за връзване на всяка сърмичка.
За 4 порции:
12 листа от зеле (средни до големи)
1 чаша ориз басмати
1/3 чаша обелен шам фъстък
2 с. л. светли стафиди
2 с. л. джоджен
1 ч. л. черен пипер
2 ч. л. сол
2 с. л. морков
2 с. л. стар лук
2 с. л. оризово олио
1 чаша вода
див лук за връзване
Ако зелката е прясна, сварете я за 10 минути и после я охладете, за да е по лесно изваждането на външните големи листа. В дълбок съд на среден огън, затоплете мазнината, добавете ситно нарязаните морков и лук и добре измития ориз. Разбъркайте енергично и подправете с черния пипер и солта. Добавете чаша вода, ядките, стафидите и накълцания джоджен. Похлупете и варете 12-15 мин или докато водата изври. С получената смес, завийте стегнати сърмички, като вържете всяка със стрък див лук. Поставете в постлана със зелеви листа тенджера и залейте с вода до покриване на последната сърмичка. Гответе поне 45 минути и охладете преди сервиране.
Хранителна стойност за 1 порция
KAЛОРИИ 361
МАЗНИНИ 14 г (34%)
БЕЛТЪЧИНИ 8 г (8%)
ВЪГЛЕХИДРАТИ 53 (58%)
ФИБРИ 6 г
Рецептата е предоставена от Изкуството на истинската храна
1,525 преглеждания