Спортът и децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sport-pressure

Спортът е чудесен начин децата ви да се забавляват, да останат във форма, да подобрят уменията си и да си създадат нови приятели. Но може би, не винаги е забавно за тях, когато са на игрището или в залата. Напрежението, което идва от това, че трябва да успеят може да бъде съкрушително за тях и да доведе до разстройване и сълзи.

В някои случаи, спортното напрежение може да доведе до наранявания. Някои деца са естествени перфекционисти и приемат всичко много сериозно ако нещата не вървят добре. Но в повечето случаи, напрежението е повърхностно. Децата се опитват да задоволят изискванията на родителите си или треньорите си, като си мислят, че победата е единственият начин да спечелят одобрението на възрастните.

 Начинът, по който децата се справят със спортното напрежение и това как родителите ги учат да се справят с него – директно и индиректно, влияе не само на това как ще се забавляват по време на спортните занятия, но има дълготрайно влияние върху това как ще приемат предизвикателствата в целия си живот.

Как стресът се отразява на изпълнението

Спортът е нож с две остриета. От една страна, той подготвя тялото да се справи с предизвикателството – заздравява го и засилва будността му. От друга страна, прекаленото трениране може да доведе до изтощение и губене на енергията на детето.

Стресът може да е, както позитивен, така и негативен.

Позитивният стрес идва от вземането на участие в нещо забавно и същевременно предизвикателно. Този вид стрес дава енергия и сили.

Негативният стрес идва от това, че трябва да се сблъскаме с нежелани от нас искания. Ако детето ви се е скарало с приятел, изпуснало е автобуса или е забравило домашното си, може би ще му е доста трудно да мисли за тенис тренировката си.

Как можем да помогнем

Родителите лесно могат да разграничат позитивния от негативния стрес. Например, обърнете внимание дали детето ви е готово за действие или е нервно и напрегнато. Но разбира се, това зависи и от индивидуалността на детето. Както и някои възрастни, някои деца могат да останат спокойни дори и под напрежение.

Това, което може би не осъзнавате, е ролята, която вие и възрастните около детето ви играете за справянето със стреса. Трябва да говорите с детето си, да разберете кое му е интересно и какво го влече, както и да разберете границата между окуражаването и прекаленото притискане.    

Думите имат невероятна сила, затова трябва да ги използвате внимателно. Трябва да научите детето да възприема играта просто като игра, не като нещо съществено в живота му.

Спортът може да бъде чудесен урок в живота на едно дете – той учи на работа в екип, учи как да преодоляваме предизвикателствата, как да контролираме емоциите, а знаете, че всичко това се отразява и има дълготраен ефект върху живота на детето.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,638 преглеждания

Comments are closed.