Отрицателни реакции на децата при появата на ново бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Децата, които растат сами в семейството, имат по-голяма склонност да бъдат егоисти и да налагат своето мнение. Много често се случва да развиват и комплекси при липса на внимание от страна на родителите. Когато децата са две или повече, те по-лесно се учат да търсят това внимание един от друг. Освен това споделят заедно всичко и въпреки силната конкурентност или ревност, която може да се появи между тях, братята и сестрите развиват невероятна толерантност и обич един към друг. Това възпитание на любов зависи в голяма степен от подготовката на родителите.

Дори и най-добре подготвените деца могат внезапно да започнат да се държат особено и да търсят вниманието, което получава новият им брат или сестра. Това е напълно нормално. Ето някои от отрицателните реакции при децата и съвети как да се справяте с тях:

  • Регресивно поведение

Регресията е подсъзнателно състояние, при което индивидът се връща към поведение, типично за по-малките деца, като подмокряне, смучене на палец и др.. При децата това е начинът да се уверят, че родителите им все още ги обичат и са наясно, че имат нужда от внимание също толкова, колкото и новото бебе. Изключително важно е да избягвате да засрамвате детето си при проява на такова поведение. Това включва и въздържание от популярното „Но ти вече си голямо момче/момиче“.

  • Ревност

Когато са малки, децата възприемат някои фактори като заплаха за тях. Например, много често се случва по-големият малчуган да развие ревност към по-малкия в семейството. Тук родителите имат важната задача да уравновесят емоциите и да дават всичко по равно на децата. Също така е важно да избягвате открито сравняване и фаворизиране.

  • Защита

Вместо да ревнуват, някои деца защитават новото си братче или сестриче. Това може да се изразява в пазене на новото бебе или в спиране на други хора да общуват с него. За да преминете през тази фаза, най-добре е да им благодарите, че са толкова грижовни, но да обясните, че другите хора също обичат новото бебе.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,169 преглеждания

Comments are closed.