Съвети за подготовка на децата при появата на ново бебе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Появата на ново бебе в семейството може да бъде както вълнуващ, така и труден момент за по-голямото дете. Начинът, по който ще обясним посрещането на ново братче или сестриче, трябва да варира в зависимост от възрастта на детето, но има някои правила, които експертите препоръчват, за да създадем възможно най-добрата среда за разрастващото се семейство.

Кога и как да кажем на детето?

Когато майката е бременна, експертите са единодушни, че е най-добре да кажем на детето веднага. Трябва да дадем на децата възможно най-много време да свикнат с идеята за нов член на семейството. Освен това, винаги е по-добре да бъдем честни, за да избегнем евентуална тревожност у детето относно случващото се.

Най-вероятно още от самото начало на бременността, детето ще усети промените и е важно да започнем да го включваме в процеса още на този етап. Ключово нещо тук е езикът, който използваме, за да обясним тези промени. Той трябва да е съобразен с развитието и възрастта на детето.

Подготовка на децата на различна възраст

По-малките деца имат по-слабо развити умения за общуване, в резултат на което не могат да изразят какво чувстват. По-големите деца пък имат силно развито чувство за справедливост и равенство, така че може да не разберат защо бебето се третира по различен начин.

Успокояващото е, че според проведените изследвания, три месеца след раждането, децата започват да се държат като по-голямо братче или сестриче, което предполага, че всичко от което се нуждаят, е време. Ето няколко съвета за това какво можем да направим, за да им помогнем да преминат през този етап по-плавно:

  • Възраст от 1 до 2 години

Децата на тази възраст може да не разбират съвсем какво ще означава за тях да си имат братче или сестриче, но все пак трябва да им говорим за това. Мозъците на децата са устроени по различен начин от нашите и те разчитат до голяма степен на играта като средство за учене и общуване. Като играем на игри или пък им показваме картинки, които са свързани с бебета, може да им помогнем да разберат как ще изглежда животът с бебе.

  • Възраст от 2 до 4 години

На тази възраст децата са склонни към ревност по отношение на родителите си и може да не харесат идеята да споделят вниманието им. Освен това могат да бъдат по-чувствителни към промените в семейството. Най-лесният начин да се обясни появата на бебето при децата в тази възраст е като се свърже с анимационно филмче или пък любима книжка.

  • Възраст от 4 до 6 години

Едно 4-годишно дете би трябвало да се справи с промeните по-бързо, защото е развило по-ясно чувство за собствената си идентичност. Децата на тази възраст посещават детска градина, което им помага да бъдат по-независими и да създават приятелства извън семейния кръг. Експертите съветват да обясним на детето, че бебетата са забавни и те ще могат да си играят.

  • Деца в училищна възраст

При по-големите деца може да изникнат известни трудности, свързани с адаптирането към това да бъдат по-големи братя или сестри. Това се получава, тъй като до момента са били в центъра на вниманието и ще трябва да свикнат да делят времето, прекарано с родителите си, с новото бебе. За разлика от по-малките деца обаче, при децата в училищна възраст това става по-бързо, тъй като вече разбират по-добре емоциите си и са в състояние да ги контролират до известна степен.

Важно за децата в тази възраст е да се чувстват ценени. Ето защо може да им даваме различни задачи, свързани с отглеждането на бебето, като по този начин поощряваме тяхното зряло поведение и им показваме, че ценим помощта им.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,530 преглеждания

Comments are closed.