За бум на варицела в София и Варна съобщават от центъра по обществено здраве

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

sharka

За бум на варицела в София и Варна от началото на месец юли 2019 г. съобщава Националния център по обществено здраве и анализи. Статистиката сочи, че са регистрирани 110 случая на заразени с варицела в столицата и 43 във Варна Това са двата града, в които болестта се разпространява най-бързо.

За сравнение – в Ловеч и Ямбол няма нито един случай на заболял от болестта в началото на юли. В Кърджали, София област, Видин и Стара Загора случаите на заболели са по един за първата седмица на юли.

Във Враца, Пловдив, Разград и Русе са регистрирани между 30 и 40 души за описания период на годината.

В Силистра, Сливен, Смолян и Шумен случаите на заболели са сравнително малко – средно по петима души седмично.

В Бургас, Търново, Габрово Монтана, Пазарджик и Перник децата, регистрирани като болни от варицела, са под десет за всеки град.

След София със 110 случая на варицела, на второ място се нарежда Варна с 43 случая, а след това са Пловдив с 40 случая, и Враца с 30 регистрирани заболели.

Експерти напомнят, че варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето.

Болестта е силно заразна, характеризира се със специфичен обрив и е една от най-честите инфекциозни заболявания сред децата в развитите страни. Почти всеки в живота си боледува от варицела.

Най-често заболяването се развива между 5 и 9 години, но могат да бъдат засегнати хора във всяка възраст. Варицелата протича по-тежко при по-възрастните. Обикновено след преболедуване от варицела човек развива доживотен имунитет срещу нея.

Симптоми:
Висока температура (до 38-39 градуса)
Леко изразено възпаление на горните дихателни пътища
Общо чувство на слабост, отпадналост и загуба на апетит, които траят 2-3 дни.
Обрив – първоначално се появяват надигнати червени петна, които скоро преминават през зачервени пъпчици до мехурчета (везикули), пълни с бистра течност; впоследствие мехурчетата потъмняват,разпукват се и образуват малки язвички; от центъра към периферията им се образува коричка (круста) и обикновено на мястото им не остава белег. Тази еволюция трае около 10-14 дни. Кожният обрив при варицелата е силно сърбящ.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,729 преглеждания

Comments are closed.