Защо е полезно да водим бебето на плажа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-na-plaja

Морската вода и пясъкът са идеалната среда за сензорни игри на бебетата и малките деца и средство за повишаване на техните когнитивни способности и за развитието на мозъка им.

Ранната сензорна стимулация, особено когато се провежда на открито, стимулира развитието на детския мозък. Според авторът на едно скорошно изследване – Одри ван дер Меер , невролог и професор в Норвежкия университет за наука и технологии, „дори най-малките бебета трябва да бъдат стимулирани да ангажират тялото и сетивата си, да изследват света около тях и да се запознават всеки ден с нови материали и форми.“

Посещението на морския бряг за бебетата е преживяване, което не може да се сравни с нито една друга разходка, по време на която бебето е в количката. Това е така, защото плажът е място, изпълнено с най-разнообразни възможности за игра и предизвикателства за детското въображение.

Всяко дете научава първите неща за света около себе си първо чрез сетивата си. Бебетата чуват, виждат, докосват, миришат, вкусват и се движат непрекъснато. По този начин те опознават средата, в която се намират и намират своето собствено място в нея. Това мултисензорно опознаване дава, дори на най-малките деца, усещане за сигурност и изгражда тяхната самостоятелност и самочувствие. Според Линдзи Биел, педиатър и терапевт от Ню Йорк, и съавтор на изследването, „плажът е може би най-стимулиращата сензорна среда.”

Защо да водим малките деца да играят на плажа?

1. Шумът на вълните успокоява бебетата.

Д-р Харви Карп, специалист по детско развитие и автор на бестселъра „The Happiest Baby on the Block“, казва, че звукът от плискащите се вълни имитира шума, който бебето е чувало в утробата на своята майка. Освен това синьото водно пространство по принцип се свързва с по-ниски нива на стрес и по-добро психично здраве.

2. Бебетата имат възможността да докосват, изследват и усещат различни текстури и материи.

Сензорната игра стимулира развитието на мозъка, като помага за изграждането на нервни връзки в пътищата на мозъка, което им дава възможност да изпълняват по-сложни задачи и да подтикват правилния когнитивен растеж. Може да се каже, че плажът е перфектната лаборатория, която предоставя възможността на децата да докосват различни материали: сух пясък, мокър пясък, скални късчета, черупки, водорасли, вода.

Освен това пясъкът предлага уникални усещания за тялото, когато детето седи или лежи върху него. По своята същност пясъкът се грижи и за усъвършенстването на физическото, моторното, когнитивното, сетивното, социалното и вербалното развитие (според публикация в официалния блог The Field , Американското общество на ландшафтните архитекти.)

3. Бебетата откриват и започват да разпознават различни видове миризми.

Още преди да се родят бебетата усещат някои миризмата, например тази на храната, която майката приема, както и  ароматите, които тя използва. Наред  с това, бебето безпогрешно разпознава ароматът на собствената си майка след като се роди. Именно на това се факта, че  бебетата се успокояват така лесно, когато майката ги гушне.

Когато е  на плажа, бебето получава мощна стимулация на обонянието. Там то започва да свързва различните обекти с различните миризми, характерни за тях. Това помага малките деца да започнат да свързват хубавите преживявания и положителните емоции с приятните миризми. На плажа има всякакви аромати, например – на соления въздух, на слънцезащитните кремове, на храни, които се предлагат наблизо. Те помагат на детето да открие какви аромати са му приятни, кои харесва и кои не.

Наред с това, вдишването на морския въздух има важно значение за здравето на бебетата и малките деца. Според Readers Digest Canada, лекарите препоръчват въздушни бани с морски въздух на деца с астма, алергии или кожни проблеми. Аерозолите стимулират имунната реакция на детския организъм като проникват през лигавицата на дихателната система, а вдишването на солен морски въздух подпомага прочистването на дихателните пътища.

Когато сте на морския бряг можете да измисляте всякакви игри и забавления за децата. Можете да налеете морска вода в кофичка или малък басейн, за да може детето да я докосва спокойно. Опитвайки се да “хване” водата, детето развива фините си двигателни умения. Играта с вода има терапевтична и релаксираща функция, която е свързана с повтарящият се характер на отделните действия – загребване, наливане, прецеждане през пръстите.

За по-големите деца, игрите с водата имат значение за въвеждането им в света на математиката и науката. Например, когато с малка кофичка наливат вода в по-голяма, те могат да се научат да броят колко малки кофички се събират в една голяма, като наред с това добиват представа за понятия като обем. Когато наблюдават как пясъкът потъва във водата, те се запознават с физиката и химията. Играта на плажа е чудесен начин малките деца да опознаят и разберат света.

Ползите от плажните игри ще са пълни, ако се погрижите и да безопасността на бебето и малкото дете, докато е на открито. Не забравяйте за подходящото облекло, шапка с периферия, слънцезащитна козметика за нежната бебешка кожа, дори през пролетта и в облачните дни.

Не прибързвайте с къпането на бебето в морето. Това е най-подходящо да се случи едва след навършване на 6-7 месечна възраст, тъй като едва тогава имунната система на бебето е достатъчно развита, за да реагира адекватно и да регулира телесната му температура, така че да не се охлади организма.

По материали от www.smartparenting.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,420 преглеждания

Comments are closed.