Защо подрастващите и тинейджърите са винаги уморени?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

teen-brain

Какво по-хубаво от това да имаш възможността да заспиваш без проблеми и да имаш времето да го правиш винаги, когато ти е необходимо. Младите родители добре знаят за какво става дума и затова ценят всяка минута сън, който могат да си осигурят – за тях това е истински Дар Божи.

Без съмнение, ако има наказание, което да е било на границата с истинско изтезание, то би било безсънието.

Какво обаче е сънят за децата ни, и по-точно за поотрасналите ни вече деца – тези дето хем все още се държат от време на време като бебета, а от друга страна са под влиянието на разбеснелите се хормони.

Тийновете ни със сигурност знаят цената на съня. Няма друга възраст, в която децата да обичат толкова много да си поспиват. Естествено точно сутрин, и точно, когато трябва да тръгват за училище.

Само че… Само че, това с ранното лягане и ранното ставане е трудна задача, понякога и мисия невъзможна.

По време на ранното юношество настъпват редица промени в хормоналния баланс на подрастващия организъм. Тези промени се отразяват пряко на способността за отпускане и заспиване. Децата в тази възраст често заспиват трудно и много рядко достатъчно рано, което означава, че ранното ставане също ще е проблемно. Това е в резултат от разстройство в производството на мелатонин.

В идеалните тинейджърски представи часовете в училище би трябвало да започват поне два часа по-късно от обичайното, но това за тяхно съжаление няма как да се случи и те са принудени да следват обичайно съществуващата рутина.  Много от децата на тази възраст трудно се адаптират към нея и това се отразява на резултатите им в училище.

Към разстройството на съня и чисто биологичните промени, с които тинейджърите се сблъскват, се наслагва и маниакалната привързаност към електронните устройства, с които те често дори си лягат в леглото. Тези занимания са още една причина за отлагане на заспиването. Динамиката и светлината от тези устройства въздействат възбуждащо на мозъка, което прави заспиването почти невъзможно. Светлината, която наподобява дневната, дава сигнали, че все още е ден и по този начин мозъкът не може да „превключи“ на нощен режим.

По природа тинейджърите са ангажирани хора. Те непрекъснато планират различни свои дейности, ангажименти, спорт и забавления. Мозъкът им е непрекъснато ангажиран и работи на пълни обороти, така че е съвсем естествен фактът, че детето трудно може да се отпусне и да се пренастрои на вълна „почивка“ в края на деня.

Според редица съвременни изследвания тази постоянна мозъчна активност изобщо не е здравословна

Когато става дума за лишаването от сън, най-големият проблем е справянето с училищните задължения. Това се дължи на претоварване на центровете за възприемане на нова информация и учене, разположени в мозъчната кора. По време на юношеството мозъкът търпи огромни структурни промени, най-вече в тези области като обединява в едно всички зони, отговорни за усвояването на сензорната информация. Тези центрове от мозъчната кора са изключително важни за изпълнението на задачи като планиране, внимание, обучение, аналитично мислене, консолидиране на нови знания, работна памет, абстрактно мислене, решаване на проблеми и вземане на решения. Липсата на сън по време на тези структурни промени в мозъка може да попречи на развитието на съответните центрове в мозъчната кора, а това от своя страна да доведе до трудности в развитието на личността.
Опитните педагози могат безпогрешно за разпознаят кое дете не се е наспало предишната нощ, тъй като онова, което прави то в клас или задачите, с които не се справя, говорят достатъчно красноречиво. За разлика от преподавателите, родителите по-трудно могат да разпознаят тези белези, тъй като сутрешните задачи и ритуали обикновено са автоматизирани и рядко се използва тази част от мозъка.

Негативни ефекти от лишаването от сън

Средностатистическият тийнейджър има нужда от поне 10 часа сън в денонощието. За съжаление, децата в тази възраст рядко спят повече от 8 часа. На практика това означава, че децата ежедневно натрупват недоспиване, което лишава мозъка от възможността за ефективно възстановяване.

Към негативните ефекти от лишаването от сън е редно да се споменат:

–         Затруднения или липса на концентрация

–         Отклоняване на вниманието в час

–         Свиване на обхвата на внимание

–         Нарушение на паметта

–         Трудно вземане на решения

–         Липса на инициативност и ентусиазъм

–         Агресивно поведение

–         Депресивни състояния

–         Рисково поведение

–         Забавени рефлекси

–         Намалени физически възможности, които могат да станат причина за наранявания

–         Занижени резултати по отношение на учебната програма

–         Занижени резултати в спортната дейност

Всеки тридесет минути допълнителен сън, който детето получава, може да доведе до подобряване на тези негативни резултати.

Как децата в тинейджърска възраст да получат повече сън и по-добри лични резултати?

В тази възраст децата се съпротивляват на всичко, дори ако са убедени, че то е добро. Но най-вече се съпротивляват на онова, което ги съветват възрастните. Ето защо родителите не бива да поставят тежки и категорични изисквания и правила, а постепенно и стъпка по стъпка да установят подходящия за тяхното дете режим, така че детето да расте здраво и психически устойчиво. Погрешно е схващането за свободата, от която се нуждаят тинейджърите, за да израснат силни и самостоятелни личности. Разбира се, има начини да признаете независимостта на децата си, но зрелостта също както и ранното детство изисква известна доза правила.

Невролозите препоръчват да се практикува лягане в един и същи час, не само за тинейджърите, но и за възрастните. Важно е електронните устройства да се изключват поне час преди лягане и да се оставят далеч от спалните и местата за сън. Слушането на силна музика, компютърни игри и всякакви други дейности, които повишават мозъчната активност трябва да се преустанови поне час преди лягане.

Помогнете на вашия тинейджър да създаде свой собствен ритуал преди лягане. Например, да си вземе топла вана, да чете любима книга, да поговори с вас или нещо подобно. За да бъде установен един подобен навик са необходими поне четири седмици, затова го поощрете да бъде търпелив.

Спалните помещения трябва да са тихи и с приглушена светлина, а храната вечер да не съдържа кофеин, газирани напитки и шоколад.

Много добре се отразява слушането на релаксираща музика и други практики за медитация, които можете да откриете в YouTube и които са специално насочени към тази възрастова група.

Децата от най-ранна възраст трябва да осъзнаят значимостта на съня за тяхното здраве и просперитет и че това е верният път за израстването им като успешни хора.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,855 преглеждания

Comments are closed.