• No categories

Вкусно от кухнята на Първите седем: Лимецови гризини с маслини, семена и розмарин (рецепта)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Гризини с маслини и розмарин

В конкурса на Първите седем и София Мел “Гризини срещу крекери” спечелиха гризините.  Именно Лимецови гризини с маслини, семена и розмарин събраха повече гласове по време на едноседмичното гласуване във Фейсбук страницата ни, а днес както обещахме ще разкрием тайната на тяхната рецепта.

Лимецови гризини с маслини, семена и розмарин

Продукти:

1 пакетче краве масло (125 гр.).
150 гр. добре узряло сирене (най-добре козе)
1 чаена чаша кисело мляко (3.6%)
1 равна чаена лъжичка сода за хляб
20-30 обезкостени маслини – черни или зелени, а може и микс
микс от семена – ленено сено, сусам, маково семе
розмарин (по възможност свеж)
морска сол
зехтин за разтеглянето
брашно от лимец

Начин на приготвяне:

Смесете нарязаното на парченца масло със сиренето (на ръка или в кухненски робот/блендер) и добавете брашно, за да стане на маслени трохи. Добавете ситно нарязаните маслини и млякото с разтворената в него сода за хляб. Отделете листенцата розмарин от една свежа клонка и ги накълцайте ситно, заедно с миска от семена прибавете към тестото. Ако е нужно добавете още малко брашно, докато получите хомогенно и меко тесто, което не се лепи по ръцете ви.

Оставете го да отпочине 20-30 минути и след това оформете от него вашите гризини. За да е по-лесно оформянето, използвайте чист зехтин, в който потапяйте пръстите си, след което изтегляйте гризините. Поръсете ги със ситно стрита морска сол и изпечете за 15-20 минути в умерена фурна или до приятен златист загар. Ако ги обичате по-препечени, оставете ги за още 3-4 минути в топлата фурна, но внимавайте да не ги прегорите, защото ще придобият горчив вкус.

Да ви е сладко!

Наградата – рекламен тефтер и химикал на София Мел био, за да си записва рецепти като тази, ще получи Мариета Христова от София.

sofia-mel_600_120

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,910 преглеждания

Comments are closed.