Любов по време на листопад (много вкусна рецепта с тиква)
Този сладкиш и мек, сочен и ухае неустоимо на канела, в изкушаваща комбинация с нежна млечна глазура. Ще се влюбите в него точно сега, в сезона на тиквите, с топлия им оранжев цвят и мекия им вкус.
Продукти:
За тестото:
80 мл. прясно мляко
2 супени лъжици (30 гр.) масло
1/2 чаша (120 гр.) пюре от сварена тиква
1/4 чаша (50гр.) кафява захар
1/4 чаена лъжичка индийско орехче
1/2 чаена лъжичка сол
1 голямо яйце
1 пакетче суха мая
Брашно за мекотесто – около 2 ½ чаши
Пълнеж:
6 супени лъжици (85 грама) несолено меко масло
1/2 чаша (100 грама) кафява захар
1 супена лъжица канела
1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче
1/2 чаена лъжичка смлян карамфил
1/4 чаена лъжичка зехтин
Глазура:
114 гр. пълномаслено меко крема сирене
60 мл. чист кленов сироп
30 мл. прясно мляко
120 гр. пудра захар
Приготвяне:
Затоплете млякото и маслото на котлона, колкото да се разтопи маслото, но без да се сгорещява сместа. Добавете тиквеното пюре, захарта и подправките и разбийте на средна скорост с миксер. След това добавете предварително шупналата мая в малко мляко и яйцето и брашното и продължете да разбърквате на бавна степен, докато се оформи топка меко тесто, което започне да се отделя от стените на купата. Добавете още брашно и продължете месенето. Тестото става доста меко. Оформете го на топка и го сложете с купа, намазана с малко зехтин и покрийте със стреч фолио. Оставете го да втасва на топло, докато удвои обема си. Това обикновено става за около час-час и половина.
След като втаса премесете тестото, докато стане гладко и еластично. Ако все още лепне, добавете малко брашно.
След това разточете тестото с помощта на точилка под формата на правоъгълник и го намажете с омекналото масло. Смесете канелата, захарта и останалите подправки в отделна купичка и поръсете с тази смес блата. Навийте го на стегнато руло и с помощта на остър нож нарежете получената форма на 10-12 парчета, всяка от които е с дебелина 3-4 см.
Подредете получените резени в тавичка, върху хартия за печене или предварително поръсена с мазнина и брашно, за да не залепне сладкиша. Покрийте отново със стреч фолио и оставете отново да удвои обема си.
Когато това стане, загрейте фурната на 180 градуса и изпечете сладкиша за около половин час до златисто. При нужда покрийте след 15-тата минута, ако прецените, че има опасност да прегори .
След като го извадите от фурната, оставете го да се охлади, а през това време пригответе сместа за глазурата – разбийте мекото крема сирене, добавете кленовия сироп и млякото, докато получите идеално гладка смес. Добавете пудрата захар и разбъркайте още веднъж добре.
С получената глазура залейте охладения сладкиш.
Трудно ще го опазите за повече от ден, но във фризера може да се съхранява поне два месеца.
Полезни съвети:
– Идеалното мляко за този сладкиш е 2% или пълномаслено.
– Ако използвате жива мая, времето за втасване е по-кратко.
Рецептата е от sallysbakingaddiction.com
5,742 преглеждания