9 неочаквани заплахи за сигурността на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вкъщи, в колата или навън има някои заплахи за сигурността на бебето или детето, за които може би не сте предполагали. Вижте ги тук:

 

Съдомиялната

dishes

Опасността: Съдомиялните дават лесен достъп на децата до ножове, вилици и стъклени съдове, които могат да бъдат потенциална заплаха за сигурността им, ако не сте наблизо. Освен това в съдомиялните децата могат да попаднат на препарата за миене на чинии, който е сериозна химична заплаха за здравето му. Препаратите са силно корозивни и токсични. Могат да изгорят устната кухина или гърлото.

Стратегия за сигурност: Поставяйте острите прибори с върха надолу (вилици и ножовете). Не поставяйте препарат в контейнера за съдомиялната, докато не сте готови да я пуснете. След като миенето на съдовете приключи, изплакнете добре съдомиялната и извадете приборите и съдовете. Препаратите съхранявайте в шкаф, който се заключва и до който децата нямат достъп.

Латексови балони

balloons_girl

Опасността: От 1973 г. насам повече от 110 деца в Америка са се задавили и са починали, докато са си играли с латексови балони. Това е едно от най-опасните неща, с които могат да се задавят децата, защото те залепват за гърлото на детето и напълно блокират дишането.

Стратегия за сигурност: Винаги наблюдавайте децата си, докато си играят с балони и не им позволявайте да ги дъвчат или надуват сами. Не се препоръчва да давате на децата си да играят и надуват балони в отсъствието на възрастни хора до 8 годишна възраст. Ако балонът се спука, съберете всички парчета и ги изхвърлете.

Кухненски уреди

kitchen_stove

Опасността: Не добре инсталираните кухненски печки, хладилници и др. могат да бъдат опасни за детето, Ако то реши да се покатери по тях или да ги използва за опора, за да се изправи. Има много случаи на деца, затиснати от тежките кухненски уреди. Ако това се случи с кухненската печка, рискът е още по-висок заради наличните върху нея тенджери с вряща вода и прочее. Това може да доведе до сериозни изгаряния и травми за детето.

Стратегия за сигурност: Повечето уреди вече се предлагат със специални планки, които позволяват закрепването им за стената, до която се монтират. Ако в комплекта с новия ви уред няма такива, трябва да се свържете с компанията производител, за да ви предостави такива средства за сигурност. Другият начин е винаги да наблюдавате детето си и да не му позволявате достъп до кухнята, ако не сте наблизо.

 

Меките завивки

baby_fluff

Опасността: Пухкавите завивки, възглавници и одеяла правят леглото меко и приятно, но могат да представляват опасност от задушаване за бебетата. Една от причините за внезапна детска смърт при бебетата е задушаване в леглото, предизвикано от завиване с меки завивки, които не позволяват на бебето да се отвие само и да диша.

Стратегия за сигурност: Слагайте бебето да спи по гръб на твърд матрак, покрито с добре прилепващ чаршаф, който не може да се извади. Не оставяйте в леглото му биберони, шишета, възглавници, меки плюшени играчки и други. Завивайте бебето с мека завивка, чиито краища  подпъхвайте под матрака или ги слагайте в бебешки чувалчета за сън.

„Наследени“ играчки от друго бебе

old_toys

Опасността: старите играчки могат да имат счупени или свободно падащи части или могат да не следват последните разпоредби за сигурност. Такива са и всички по-стари колички, бебешки столчета за кола и такива за хранене: повечето не са съобразени със съвременните изисквания за сигурност и да бъдат потенциална заплаха за детето ви. Например, столче, в което не се връзва а презрамки или което не държи бебето стабилно в него….

Стратегия за сигурност: Изследвайте използваните играчки или принадлежности за липсващи части. Вижте дали всички връзки, презрамки и колани са здрави и държат детето на място, а свободно висящите връзки не са по-дълги от 12 см. Не позволявайте на децата си да играят със стари играчки – метални или пластмасови или такива, които са покрити с боя, защото най-вероятно тези материали не са безопасни за тях.

Козметика за баня и бебешко олио

bath_cosmetics

Опасността: някои бебешки шампоани и олиа съдържат течни хидрокарбони, които могат да предизвикат тежки състояние при децата – пневмония, необратими увреждания на белия дроб и дори смърт,ако детето аспирира козметика в белите си дробове.

Стратегия за сигурност: Съхранявайте козметиката за баня далеч от достъпа на децата 9както впрочем всякакви други препарати и битова химия). Капачките, които уж са направени, за да не могат да се отварят от деца не винаги са надеждни, затова не разчитайте на тях.

 

Домашният любимец

girls_dog

Опасността: Над 100 хиляди деца в САЩ постъпват в спешна помощ заради ухапване от домашното куче или друга травма нанесена от друг тип домашен любимец. Всички знаем колко е полезно за децата да израстват близо до любовта на домашния любимец и колко полезна може да е тази комуникация между дете и животно, но преди да оставите малкото си детето без наблюдение при кучето, бъдете сигурни, че сте му показали как трябва да се държи с него и какво не трябва да му прави (да опъва опашката на котката, да дразни кучето….)

Стратегия за сигурност: Не оставяйте детето си без наблюдение при домашния любимец. Научете го да се държи добре с животното, научете го как да си играе с него без да го изнервя, как да се отнася добре с него. Не купувайте малки играчки за домашния си любимец, които могат да попаднат в ръцете на малкото ви дете и то да се задави с тях. Дръжте храната му в затворен шкаф.

Автоматичните прозорци на колата

girl_car_window

Опасността: автоматичните прозорци на колата са причината за много сериозни счупвания или срязвания на детски пръсти и ръце.

Стратегия за сигурност: Ако вашата кола е с такива, помолете автомобилния си техник да блокира копчетата за прозорците на задната врата, за да не може детето да си играе с тях. Преди да вдигнете прозореца от вашата предна седалка погледнете дали детето не държи ръката си в близост.

Малки принадлежности в багажа

backpack_insides

Опасността: Всяка козметична чанта, раница, куфар могат да бъдат заплаха за детето. Повечето имат ципове, колани, връзки и други, с които децата биха могли да се задавят, ако ги оставите без наблюдение около тях.  В багажа обикновено има различни видове козметика, безопасни игли, дребни предмети, химикали, капачки, козметични ножици, клечки за уши, кибрити и много други.

Стратегия за сигурност: Дръжте багажа си далеч от достъпа на децата или много добре заключен. Ако оставяте багаж в дома си. Ако роднини или приятели са ви на гости, поставете багажа им в затворен  гардероб, където децата не могат да го достигнат.

Източник: www.parents.com/

 

Прочетете още:

crawling%20baby%20girl  Безопасен дом за малките изследователи

0d375c5a43fbce46520fbb9d36aa41ae_big  12 правила за безопасен спорт по време на бременност

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

17,742 преглеждания

Comments are closed.