Безопасен дом за малките изследователи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 crawling baby girl

Повечето бебета започват да пълзят на около 8-месечна възраст, а някои и по-рано. Малкият човек започва да се придвижва сам с учудваща бързина и скоро ще започне и да се изправя, подпирайки се на мебелите. Това означава, че много от повърхностите у дома вече не са безопасни и бебето лесно може да ги достига предметите върху тях.

Безопасността преди всичко

Има много неща, които трябва да се вземат предвид, когато обезопасяваме къщата си за пълзящия човек. Първото нещо, което трябва да направим е да огледаме внимателно всяка стая за потенциални опасности и това е добре да стане, имайки предвид неговата височина. Предпазителите и стоперите за врати ще опазят малките пръстчета от прищипване, а капачките за контактите в целия дом стават задължителни. Може да ограничите достъпа до някои обекти, използвайки самите мебели, като скриете потенциално опасни кабели, например. Дръжте електроуредите изключени и далеч от детските ръце.

В кухнята дръжте далеч от ръба горещите храни и напитки, а тиганите и тенджерите, обърнете с дръжките към стената. Сложете обезопасители на вратите на хладилника, шкафовете, печката. Тези лесни за поставяне резета ще държат далеч от любопитните ръчички остри предмети като ножове, ножици, почистващите препарати или неподходящи храни. Ако има помещения в къщата, в които не е желателен достъпът на детето, направо ги заключете.  Ако се налага преместете на недостъпно място всички лекарства, чупливи или тежки предмети, като вази или саксии. Добра идея е, поне за известно време да се откажете от покривката за маса, която бебето лесно може да хване и да издърпа, събаряйки всичко, което е върху нея. Дръжте кофата за боклук на недостъпно място или и на нея сложете предпазител.

Разчистете долните рафтове на секциите от предмети, които могат да го наранят, ако паднат върху него или пък прекалено малки, за да ги погълне или вдиша. Убедете се, че телевизорът ви е закрепен здраво за стойката си. Високите и нестабилни настолни лампи, избутайте навътре или направо приберете на сигурно място, докато детето порасне достатъчно, за да не ги дръпне върху себе си. Сложете протектори на всички остри ръбове – маси, шкафове, легла, които ще омекотят евентуално падане.

Банята е едно опасно място за пълзящия човек. Затова, ако не може да се заключва, се погрижете да приберете на недостъпно място всички препарати, до които то може да достигне. Най-добре сложете предпазител и на тоалетната чиния. Лекарствата вдигнете нависоко и по възможност в добре затворена кутия или заключващ се шкаф.

Навийте и закачете на високо всички висящи шнурове от щорите или завесите. Ако имате стъклени плъзгащи се врати, може да ги маркирате с цветни стикери на нивото на очите на бебето, за да избегнете сблъсъка му със стъклото.
Ако имате стълбище в къщата или не желаете бебето да влиза в част от апартамента, за която няма отделна врата, предпазната решетка е идеален и безопасен вариант.

И така – за последно обиколете стаите още веднъж, като го направите на колене, за да имате погледа на пълзящото бебе. Огледайте основно за необезопасени контакти, врати, електрически уреди, тежки предмети, които лесно могат да бъдат бутнати, остри ръбове, дребни предмети, опасни препарати.


Вижте също:

purvi stupki   Когато детето не прохожда

baby-sleep2   От колко сън имат нужда малчуганите

   Време да проговорим

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

8,213 преглеждания

Comments are closed.