4 вкусни и лично изпитани рецепти с пилешко месо (12 месеца +)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
recepti-Vesy1

Само до преди около година, кухнята беше непозната територия за мен, нещо като своеобразна джунгла, в която знаех пътя само до кафе-машината и обратно. За добро или за лошо, нещата коренно се промениха и зарязах високите токчета и ресторантите, когато започнах да захранвам дъщеря ми с човешка храна. Да готвя за нея се оказа едно много забавно предизвикателство и моят съвет към всички майки, които все още се колебаят дали да влезят в кухнята, за да се погрижат за храната на децата си е – „Непременно опитайте“.

Признавам си, че нагорих доста тенджери, при варенето на моркови, картофи и пащърнак, но пък днес  16 месечната ми дъщеря се радва на разнообразно меню и вкусна, домашноприготвена и здравословна храна.

Тази седмица в менюто на нашето семейство, своето място намери едно домашно пиле, което оползотворихме много добре. Тук ви предлагам 4 изпитани рецепти с пилешко месо, които са не само много вкусни, но и изключително лесни и бързи за приготвяне.

1.       Пилешко с доматен сос и ориз

1

Продукти: (около 3 порции)

  • 200 гр ориз
  • 2 с.л зехтин
  • 1 малка глава лук
  • 1 малка скилидка чесън
  • 1 среден морков
  • 150гр пилешко (аз ползвах бутче)
  • 200гр доматено пюре /настъргани домати (аз сложих по-малко)
  • 50 гр. Замразен грах
  • 200 мл домашен пилешки бульон /вода
  • Хималайска сол и магданоз

Приготвяне:

  • Сварете ориза предварително
  • Задушете лука чесъна и моркова в зехтин с малко вода
  • Когато омекнат, добавете всичко останало, без граха и варете на затворен капак около 15 минути
  • Добавете замразения грах и гответе около 3-4 минути.
  • Добавете ориза, разбъркайте и посолете.
  • Поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте

2.       Пилешко месо с плодове и моркови

2

Продукти: (Стават около 2 малки порции)

  • 15 гр. масло (ако имате гхи, ако не – каквото ползвате)
  • 30гр. лук
  • 80 гр. пилешко филе
  • 1 морков
  • ½ десертна ябълка
  • 300 мл домашен бульон /вода

Приготвяне:

  • Настържете моркова и нарежете ябълката на малки парченца.
  • Задушете нарязания на ситно лук в маслото, разтопено в малко вода.
  • Добавете пилешкото месо   и след около две минути моркова и ябълката
  • Когато всички продукти омекнат, налейте бульона и оставете да ври със затворен капак на среден  огън около 10-15 минути
  • Намачкайте или пюрирайте до желаната консистенция и сервирайте топло.

3.       Пилешко месо с броколи и ориз

3

Продукти: (2 порции)

  • 20 гр. масло
  • 1 к.ч ориз
  • 100гр пилешко филе
  • 1 малък морков
  • 7-8 розички броколи (може и замразени)
  • Чери домати за гарнитура
  • Хималайска сол по желание

Приготвяне:

  • Задушете моркова и ориза в маслото, добавяйки малко вода
  • Добавете ситно нарязаното пилешко филе
  • Варете до полуготовност на ориза и добавете броколите*
  • *Кога ще прибавите броколите в процеса на готвене зависи от това дали са пресни или замразени. Пресните имат нужда от по-дълга термична обработка)
  • Посолете по желание
  • Гарнирайте с чери домати или друг зеленчук по избор и сервирайте

4.       Вкусна пилешка супа

4

Продукти: (3 порции)

  • 20гр масло
  • ½ малка глава лук
  • 100 гр пилешко
  • 1 морков
  • 1 картоф
  • 1/ червена чушка
  • 10 гр целина (стебло)
  • Фиде
  • Хималайска сол и чубрица
  • Магданоз
  • Пилешки бульон/вода според консистенцията

Приготвяне:

  • Задушете ситно нарязаните лук и морков в маслото
  • Когато омекнат добавете чушката, целината и пилешкото месо
  • Налейте бульон/вода, колкото да покрие продуктите
  • Оставете ги да врат около 5 минути  на среден огън и добавете ситно нарязаните картофи.
  • Налейте бульон/вода до желаната консистенция, похлупете и гответе около 10 минути.
  • Посолете, сложете малко чубрица и разбъркайте
  • Добавете фиде (може да се замести с ориз) и варете то готовност
  • Преди сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз

*Може да сервирате с ръжен сухар, като направих аз.

Чувствайте се свободни да експериментирате, като добавяте или премахвате продукти и регулирате количествата  им по ваш вкус.

Добър апетит!

автор: Веси Димитрова
Бележка на редакцията: Рецептите са лично приготвени и снимани от авторката.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

23,669 преглеждания

Comments are closed.