4 вкусни и лично изпитани рецепти с пилешко месо (12 месеца +)
Само до преди около година, кухнята беше непозната територия за мен, нещо като своеобразна джунгла, в която знаех пътя само до кафе-машината и обратно. За добро или за лошо, нещата коренно се промениха и зарязах високите токчета и ресторантите, когато започнах да захранвам дъщеря ми с човешка храна. Да готвя за нея се оказа едно много забавно предизвикателство и моят съвет към всички майки, които все още се колебаят дали да влезят в кухнята, за да се погрижат за храната на децата си е – „Непременно опитайте“.
Признавам си, че нагорих доста тенджери, при варенето на моркови, картофи и пащърнак, но пък днес 16 месечната ми дъщеря се радва на разнообразно меню и вкусна, домашноприготвена и здравословна храна.
Тази седмица в менюто на нашето семейство, своето място намери едно домашно пиле, което оползотворихме много добре. Тук ви предлагам 4 изпитани рецепти с пилешко месо, които са не само много вкусни, но и изключително лесни и бързи за приготвяне.
1. Пилешко с доматен сос и ориз
Продукти: (около 3 порции)
- 200 гр ориз
- 2 с.л зехтин
- 1 малка глава лук
- 1 малка скилидка чесън
- 1 среден морков
- 150гр пилешко (аз ползвах бутче)
- 200гр доматено пюре /настъргани домати (аз сложих по-малко)
- 50 гр. Замразен грах
- 200 мл домашен пилешки бульон /вода
- Хималайска сол и магданоз
Приготвяне:
- Сварете ориза предварително
- Задушете лука чесъна и моркова в зехтин с малко вода
- Когато омекнат, добавете всичко останало, без граха и варете на затворен капак около 15 минути
- Добавете замразения грах и гответе около 3-4 минути.
- Добавете ориза, разбъркайте и посолете.
- Поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте
2. Пилешко месо с плодове и моркови
Продукти: (Стават около 2 малки порции)
- 15 гр. масло (ако имате гхи, ако не – каквото ползвате)
- 30гр. лук
- 80 гр. пилешко филе
- 1 морков
- ½ десертна ябълка
- 300 мл домашен бульон /вода
Приготвяне:
- Настържете моркова и нарежете ябълката на малки парченца.
- Задушете нарязания на ситно лук в маслото, разтопено в малко вода.
- Добавете пилешкото месо и след около две минути моркова и ябълката
- Когато всички продукти омекнат, налейте бульона и оставете да ври със затворен капак на среден огън около 10-15 минути
- Намачкайте или пюрирайте до желаната консистенция и сервирайте топло.
3. Пилешко месо с броколи и ориз
Продукти: (2 порции)
- 20 гр. масло
- 1 к.ч ориз
- 100гр пилешко филе
- 1 малък морков
- 7-8 розички броколи (може и замразени)
- Чери домати за гарнитура
- Хималайска сол по желание
Приготвяне:
- Задушете моркова и ориза в маслото, добавяйки малко вода
- Добавете ситно нарязаното пилешко филе
- Варете до полуготовност на ориза и добавете броколите*
- *Кога ще прибавите броколите в процеса на готвене зависи от това дали са пресни или замразени. Пресните имат нужда от по-дълга термична обработка)
- Посолете по желание
- Гарнирайте с чери домати или друг зеленчук по избор и сервирайте
4. Вкусна пилешка супа
Продукти: (3 порции)
- 20гр масло
- ½ малка глава лук
- 100 гр пилешко
- 1 морков
- 1 картоф
- 1/ червена чушка
- 10 гр целина (стебло)
- Фиде
- Хималайска сол и чубрица
- Магданоз
- Пилешки бульон/вода според консистенцията
Приготвяне:
- Задушете ситно нарязаните лук и морков в маслото
- Когато омекнат добавете чушката, целината и пилешкото месо
- Налейте бульон/вода, колкото да покрие продуктите
- Оставете ги да врат около 5 минути на среден огън и добавете ситно нарязаните картофи.
- Налейте бульон/вода до желаната консистенция, похлупете и гответе около 10 минути.
- Посолете, сложете малко чубрица и разбъркайте
- Добавете фиде (може да се замести с ориз) и варете то готовност
- Преди сервиране поръсете със ситно нарязан магданоз
*Може да сервирате с ръжен сухар, като направих аз.
Чувствайте се свободни да експериментирате, като добавяте или премахвате продукти и регулирате количествата им по ваш вкус.
Добър апетит!
автор: Веси Димитрова
Бележка на редакцията: Рецептите са лично приготвени и снимани от авторката.
23,611 преглеждания