4 любими рецепти с тиква
Има нещо в накъсяването на дните, което сякаш си призовава за топлината и уюта на рецепти с тиква. Сигурно е заради великолепния наситен цвят на тиквата, който сияе в мрачните дни или заради това, че са подходящи както за пикантни супи, така и за сладък пудинг, които стоплят тъмните вечери.
Време е да се захванем да приготвим вкусотии, които да замразим за симата. Подбрали сме нашите любими рецепти с тиква от мрежата, за да се насладите на този вкусен оранжев зеленчук:
Най-добрата печена тиква, пълна с ориз с ядки и плодове
Рецепта за най-добрата печена тиква – използвайте, за да накрате гостите да ах-нат или сервирайте на цялото семейство като хранително ястие.
Продукти:
• 1 тиква, около 1 кг.
• 2 скилидки чесън, обелени
• маслиново масло
• 1 глава червен лук, обелен и нарязан на ситно
• 1 малка шепа черни маслини, без костилки и нарязани
• 2 стръка пресен розмарин, ситно нарязан
• 1 сушена люта чушка
• морска сол
• прясно смелен черен пипер
• ½ чаена лъжичка смелено индийско орехче
• ½ чаена лъжичка канела
• 50 гр ориз басмати, измит и изцеден
• 75гр сушени боровинки
• 50 гр обелени шамфъстъци
• кора от 1 мандарина
• 200 мл зеленчуков бульон
Приготвяне:
Загрейте фурната до 230 º C/450 º F / газ 8. Отрежете капака на тиквата и си го запазете. Изгребете семките с лъжица и ги оставете настрана. Направете кухината, където са били семките малко по-голяма със загребване на още малко част от тиквата. Нарежете ситно тази част от тиквата и една от скилидките чесън. Загрейте тиган на умерен огън. Сиопете малко зехтин, след това добавете нарязаната на ситно тиква, нарязания чесън, лук, маслини, и половината от розмарина. Гответе внимателно в продължение на 10 минути или докато тиквата омекне.
Междувременно, поставете цяла скилидка чесън и останалия розмарин в хаванче с чукало. Натрошете в него сушената люти чушки, добавете солидна щипка сол, черен пипер, индийско орехче и канела и начукайте, докато се получи паста. Добавете малко зехтин да разредите сместа и след това намажете вътрешността на тиквата с нея.
Оставете варената смес тиква да се охлади и я разбъркайте с ориза, боровинките, шам-фъстъците и кората мандарина с щипка индийско орехче и канела. Разбъркайте добре, след което добавете зеленчуковия бульон, оставете да заври, след което да къкри за около 3 минути (не повече или оризът ще се окаже преварен след това).
Откъснете лист алуминиево фолио, достатъчно голям, за да се увие тиквата в два пъти и го сложете в тава за печене. Поставете тиквата върху него и изсипете с лъжица оризовата смес в нея, след това поставете капака. Намажете я с малко зехтин, завийте я във фолиоо и печете във фурната за около час. Тиквата е готова, когато може лесно да влезе нож в нея. Сложете я на масата и я отворете пред всички. Нарежете я на дебели резени. Сервира се със сезонни зеленчуци.
Рецепта за тиквен пай
Продукти:
За тестото:
40гр орехови ядки
175гр брашно, плюс малко повече за запрашаване
10 гр пудра захар
щипка сол
75гр меко масло
1 голям жълтък
За плънката:
425 гр тиква
1 голямо яйце плюс 1 жълтък (запазете белтъка)
1 чаена лъжичка меласа
50 гр мека тъмно кафява захар
1/2 равна чаена лъжичка канела
1/4 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
1/4 ч.л. бахар
1/4 ч.л. карамфил
1/4 ч.л. джинджифил
1 х 142 мл двойна сметана
Приготвяне:
За начало трябва да опечете ореховите ядки. Първо, когато фурната е предварително загрята, изсипете ядките върху хартия за печене и ги запечете леко за 8 минути, с помощта на таймер, за да не ги забравите. След това ги прехвърлете от фурната на дъска за рязане (изключете фурната засега) и ги оставете да се охладят малко. След това или ги нарежете ситно. Бъдете внимателни обаче, защото, ако прекалите, ще се омазнят.
За сладкиша, първо пресейте брашното, пудрата захар и щипка сол в голяма купа, държейки ситото високо. След това добавете маслото и започнете да го режете в брашно с помощта на нож, а след това, като използвате само пръстите си, леко и внимателно го втрийте в брашното, като пак вдигате сместа високо през цялото време.
Когато цялото стане трошливо, добавете нарязаните на ситно ядки, след това прибавете около 1 супена лъжица вода и яйчния жълтък. Започнете да смесвате тестото с нож, а след това довършете с ръцете си, като леко го слепвате (може да се наложи да добавите повече вода), докато не се получи гладко тесто, което оставя купата чиста. След това го сложете в найлонова торбичка и го оставете да почива в хладилника за 30 минути.
Междувременно, загрейте предварително фурната на 180 ° C с тавата за печене вътре. Сега поставете съд за готвене на пара в тенджера с къкреща вода, добавете тиквата, поставете капака и запарвайте за 15-20 минути, докато парчетата омекнат. След това, поставете голямо едро сито над купа и прекарайте тиква през него, за да няма семена или влакна.
През това време тестото ще си е отпочинало, така че сега го извадите от хладилника. Разточете го върху леко поръсена с брашно повърхност, и докато разточвайте, запазвайте кръглата форма. Разточете го в кръг около 30 см в диаметър, колкото е възможнопо-тънко. Сега го прехвърлете в тавата. Натиснете го леко и здраво отстрани по цялата основа. Now transfer it, rolling it over the pin, to the tin. Press it lightly and firmly all over the base and sides of the tin, easing any overlapping pastry back down the sides, as it is important not to stretch this bit too much.
Сега отрежете крайчетата, оставяйки 5 mm над ръба на тавата. След това набодете целата основа с вилица и намажете с четка нея и страните със запазения яйчен белтък, леко разбит. Сега поставете съда в предварително загрятата тава на централния рафт на фурната и печете 20-25 минути, докато тестото стане хрупкаво и златисто. Проверете по средата на времето за готвене, за да се уверите, че тесто не се надига в центъра. Ако е така, просто го боднете отново няколко пъти и го натиснете надолу с ръцете си.
Сега за плънката. Първо леко разбийте с тел яйцата и допълнителния жълтък в голяма купа. След това премерете меласата (леко оманявайки лъжицата първо, което прави нещата по-лесни), а след това просто избутайте меласа от лъжицата с гумена шпатула в тенджера. Добавете захарта, подправките и сметаната, след това увеличете до точката на бавно кипене, като разбъркате да се смеси всичко. След това се изсипва при яйцата и разбиваме с тел отново за кратко. Сега добавете пюрето от тиква, като още разбърквате с тел, за да се смеси всичко внимателно, след това изсипете плънката в кана. Когато тестото е готово, извадете от фурната с тавата, като използвате ръкавица. След това изсипете половината от плънката вътре, върнето го във фурната, а след това, с рафта наполовина изваден, изсипете останалата част от плънката и плъзнете рафта обратно. Печете пайя 35-40 минути, през което време той ще се издуе до ръба, но все още ще е леко колеблив в центъра. След това извадете от фурната и поставете съда на стойка за охлаждане.
Аз предпочитам да го сервирам охладен (съхранява се леко покрит с фолио в хладилник) с еднакво охладен crème fraîche, но топъл или на стайна температура също е хубав. В Америка, сладоледът е предпочитаното допълнение.
Вижте и останалите рецепти на следващата страница…
Талиатели с тиква и сос Стилтън
350 гр резен тиква, обелен и почистен от семена
25 гр масло
1 скилидка чесън, счукана
2 супени лъжици нарязан пресен магданоз
300 мл двойна сметана
¼ индийско орехче
175 гр Стилтън
Талиатели
Настържете тиквата. Разтопете маслото в тиган, добавете тиквата и чесъна. Гответе на умерен огън за около 5 минути, като се разбърква през цялото време, докато омекне. Разбъркайте с магданоза, сметаната и индийското орехче и варете още 2 минути. Нарежете сиренето на малки парченца и го добавете. Загрейте, докато сиренето се разтопи. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Сгответе пастата. Веднъж готова, изсушете и я върнете в тигана. Добавете соса и разбъркайте добре. Сервирайте топли, поръсени с кедрови ядки.
Крем супа от тиква с градински чай
Продукти:
• 500 гр тиква
• 1 глава лук
• 500 мл пилешки бульон (кубче)
• 1 ч.л. захар
• 1 супена лъжица царевично брашно
• 1 1/2 супени лъжици вода
• 150 мл сметана
• 50 г масло
• морска сол
• черен пипер
• зехтин
Приготвяне:
- Нарежете тиквата на големи парчета, поставете в горещ тиган с малко зехтин за около 3 минути, докато леко се оцвети.
- Добавете пилешкия бульон, лука и захарта и оставете да къкри, докато тиквата и лукът се сварят за около 15 минути.
- Добавете сметаната и оставете да заври, смесете с царевичното брашно и водата и разбъркайте.
- Оставете да изстине малко преди да пасирате с маслото за около 1 минута.
- Върнете в тигана и добавете градинския чай, оставете да заври и подправете с прясно смлян черен пипер и сол, ако е необходимо и завършете с капчици зехтин и няколко листа градински чай.
Източник: thegreenparent.co.uk
5,399 преглеждания