3 съботно-неделни рецепти
Три рецепти, които всеки от нас може да направи.
Рецептите са предоставени от сп. Меню
Картофи със спанак на фурна
Семпло, хранително и ароматно, това ястие се приготвя лесно и е чудесен избор за бърз и неангажиращ обяд.
Необходими продукти за 4 порции:
– 800 г сварени картофа
– 200 мл сметана 20%
– 200 г почистен спанак
– 100 г синьо сирене, настъргано
– 100 г пармезан или 200 г зрял кашкавал, настърган
Начин на приготвяне:
1.Картофите се нарязват на кубчета, подправят се със сол и пипер на вкус и се сипват в тавичка.
2.Сметаната се кипва, добавят се нарязаният на ситно спанак, синьото сирене и половината от пармезана или кашкавала. Разбъркват се на тих огън 1-2 мин.
3.Картофите се заливат със сместа, разбъркват се, поръсват се с останалия пармезан или кашкавал и се запичат 20 мин. или докато се зачервят.
Таратор от маруля и репички
В българския традиционен рецептурник тараторът с маруля не е популярен, но съществува, а тази фюжън версия го допълва с някои типично италиански кулинарни идеи.
Необходими продукти за 4 порции:
– 1 крехка маруля
– 1 връзка репички
– 800 г кисело мляко
за пестото:
– 1 връзка копър, ситно нарязана
– 4 с. л. запечени орехови ядки
– 60 мл зехтин
– 1 скилидка чесън, нарязана
– сол на вкус
за брускетата със сушени домати:
– 8 филийки чабата или франзела
– 4 половинки сушени домати, мариновани в олио
– 2 с. л. олио от доматите
– 1 с. л. нарязани листа от магданоз
Начин на приготвяне:
1.За брускетата сушените домати се нарязват на ситно и се пасират заедно с олиото на пастет. Филийките се намазват с тънък слой от пастета и се запичат на 160° С за 10 – 15 мин., докато се зачервят ръбчетата им.
2.За пестото всички продукти се пасират заедно. За по-изявена структура може да се оставят парченца непасирани орехи.
3.Марулята се нарязва по дължина на тънки ивички, които след това се срязват на 3-4 места по дължината на листата. Смесват се с разбитото кисело мляко и нарязаните репички и се подправят със сол на вкус.
4.Тараторът се сипва в купички и отгоре се гарнира с лъжица-две от пестото и със запечените хлебчета.
Шишчета от аспержи със сос беарнез
Аспержите и френският сос беарнез са класическа комбинация, която разчита на общата и за двете съставки сладост, но най-вече на контраста между острия „зелен“ вкус на деликатесните зеленчуци и мекотата на маслото в соса.
Необходими продукти за 4 порции:
– 8 зелени аспержи
– 4 бели аспержи
– 100 г синьо сирене
– 2 с. л. заквасена сметана
– 12 тънки резена прошуто или бекон
– 200 мл сос беарнез
Начин на приготвяне:
1.Аспержите се подрязват в основата с 1-2 см, за да се отстрани вдървената част. Нарязват се на парчета с дължина 3 см.
2.Слага се да заври 1 л вода с 1 ч. л. сол. Слагат се аспержите и се варят 3 мин. Прецеждат се и се слагат в съд с ледена вода, за да не си загубят цвета. Прецеждат се и се подсушават.
3.Синьото сирене се натрошава и се смесва със заквасената сметана. Прошутото или беконът се нарязва на ленти с ширина 2 см. и дължина 10 см. Намазват се с пастета от синьо сирене и в тях се увиват парченцата аспержи. Нанизват се на шишчета.
4.Изпичат се от двете страни на загрят грил или грил-тиган и се поднасят със сос беарнез.
9,494 преглеждания