3 октомври: Отбелязваме деня на баба и дядо

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baba

Тази година за първи път у нас имаме възможността официално да поздравим своите баби и дядовци с техния специален празник – 3-ти октомври. Бабите и дядовците, макар често да са пренебрегвани, заслужено се нареждат сред хората, които се грижат за най-малките. Често те са най-верните приятели на своите внуци, тяхна подкрепа и опора в трудни моменти и в часовете, в които мама и тате са ангажирани и заети.

В много култури нивото на взаимоотношения между поколенията е на достатъчно високо ниво. Практиката в нашата действителност показва, че ролята на бабата и дядото е особено важна, както в миналото, така и в настоящето. Днес все повече родители и в частност майки, нямат възможността да използват отпуската си по майчинство до край. Налага им се много по-рано да се върнат на работа, за да запазят позициите си там. В тази ситуация на помощ се отзовават именно баба и дядо.

Баба и дядо имат специална привилегия спрямо мама и татко, и тя се състои в това, че те глезят внучетата, играят си си с тях и се забавляват много повече от родителите.  Това е така, защото основната отговорност за възпитанието все пак остава за родителите.

Днешните баби и дядовци са много различни от тези преди няколко десетилетия. Те са наясно с технологиите, с модата, имат разностранни интереси, а често дори и като пенсионери продължават да работят и да водят разнообразен социален живот. Времето, което прекарват с децата на своите деца обаче е безценно за тях и вероятно, защото му се наслаждават пълноценно, то е толкова важно за децата, а ползите са взаимни.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БАБИ И ДЯДОВЦИ! ДА СА НИ ЖИВИ И ЗДРАВИ ДЪЛГИ ГОДИНИ!

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

47,271 преглеждания

Comments are closed.