Въздухът над цялата страна – опасно мръсен

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

smogПрез последната седмица на територията на цяла България по официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда всекидневно се регистрира двойно превишение на допустимите норми за фини прахови частици. Това обяви пред журналисти столичният кмет Йорданка фандъкова. По думите й това замърсяване се дължи до голяма степен и на климатичните условия, но най-вече на отопляването с твърдо гориво. Кметът на София посочи, че настоява СОС възможно най-бързо да разгледа краткосрочните мерки, предложени за такива именно дни на тежко замърсяване. Те предвиждат пускането на т. нар. зелен билет за по-евтини билети и безплатен градски транспорт.

Правят се проверки и от страна на полицията в кварталите „Христо Ботев“, „Миленков“ и други квартали с преобладаващо ромско население. Много важно и основно за преодоляване на проблема със замърсяването на въздуха е да се спрат некачествените горива на пазара, категорична е Йорданка Фандъкова.

Девети ден от началото на годината системите в цялата страна отчитат опасно замърсен въздух, като най-сериозно остава положението в столицата. Най-високо според европейския индекс за качество на въздуха е замърсяването в София, Плевен и Русе. Също със силно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен. В районите с разположени станции навсякъде системата на Изпълнителната агенция по околна среда отчита замърсяване многократно над нормите.

Според ИАОС категоричната причина за превишенията на средноденонощната норма за фините прахови частици е масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Най-високите нива на замърсяване са измерени за 7 януари, отново в София и в Пловдив. Обновената информация в сайта на ИАОС от вчерашния ден показва, че станция „Хиподрума“ в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите „Павлово“ и „Надежда“ регистрират превишаване от почти 4 пъти над праговите стойности.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2 630 преглеждания

Comments are closed.