7 игри навън

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1. Жабчета

Ако сте излезли на излет в планината и се намирате близо до река или езеро, тази игра би била чудесна за вас и вашето дете. Единственото от което имате нужда е плоски камъчета. Може да я играете, както с едно дете, така и с група дечица.

Как да играем

*Внимателно изберете малки, плоски камъчета. Колкото по-плоски, толкова по-добре.

*Седнете на брега и използвайте въртеливо движение в китката, за да може камъчето да подскочи няколко пъти във водата.

Децата много се забавляват с тази игра, но имайте предвид, че изисква време, докато успеете да направите поне няколко „жабчета”.

2. Сапунени балончета

Научете детето си да прави балончета от сапунена вода. Тази игра винаги е била интересна и децата много се забавляват с нея. Колкото по-големи балончета правите, толкова е по-добре. А ако сте на голяма поляна, това дава възможност да гоните балончетата и  Може да ги пукате, да ги следите или да си измисляте истории.
За да развиете въображението на детето си, може да разкажете как балончето отлита, къде отива и колко ли много неща вижда докато лети.

3. Майстор Тричко може всичко

Ако сте някъде в парка или на море, може да си построите къща или замък от подръчни материали. Съберете си пръчки, шишарки, камъчета или мидички и действайте. На детето със сигурност ще му е интересно, а и може да научи доста неща. Ако сте на морето пък, замъците от пясък са най-доброто. С миди, водорасли, тунели и каквото още ви дойде на ума – просто се забавлявайте!

4. Рисунки

Докато е още топло, може да позволите на детето си да играе и да се забавлява навън. Може да си направите пикник в парка, като осигурите необходими материали за рисуване. Това може да е голям лист хартия, цяло блокче за рисуване или катастрон. Боите са задължителни естествено, както и цветните моливи и пастели. Ако пък мъникът предпочита да рисува с тебешир – купете му колкото се може повече цветове. Оставете детето да разгърне въображението и таланта си. Така то ще се чувства свободно да изрази себе си, както и да наблюдава природата, която може да е основна тема в рисунките.


5. Вулкан

Вулкан е друга игра, която може да покажете на детето си, докато сте навън. Но трябва да знаете, че трябва да сте доста предпазливи с нея.
Материалите, които са ви необходими за тази игра, са бутилка с газирана вода, както и един пакет ментови бонбони. Идеята е, че като пуснете бонбоните вътре в бутилката, течността изригва и става като истински вулкан. Само трябва да внимавате, защото е възможно да се опръскате както вие, така и детето ви. Но това е една от любимите игри на малките, много се забавляват и със сигурност една бутика газирана вода няма да ви е достатъчно.

6. Кральо-портальо

Тази игра е за цялото семейство. Може да я играете с много деца, защото колкото повече, толкова по-добре.
Играта е следната: две деца, които са едно срещу друго, се хващат за ръце и ги повдигат нагоре като по този начин образуват порта. Те предварително трябва да са си намислили по един плод, като портокал или банан например, но само те трябва да знаят кои са те. Другите участници започват да минават през „портата”, докато всички пеят песничка. Песничката може да е всякаква, стига всички да я знаят. Когато се стигне до последния стих на песента, детето, което е заклещено между първите две деца, остава там. Трябва да избере портокал или банан, като не знае кое дете, кой плод си е намислил и съответно отива при него. Когато минат всички, участниците се нареждат в две колони една срещу друга като се хващат за кръста и започват да се дърпат. Която колона успее да издърпа другата, тя е победител.

7. Топка

Игрите с топка винаги са били интересни за малките. Независимо под каква форма и как играете, може цялото семейство много да се забавлявате. Може просто да си я подавате или да играете на народна топка. Или ако имате от тези големите, надуваеми топки, които са много примамливи за малките и могат да ги гонят с часове. Ако сте компания от много деца, може да се подредите в кръг като едно от децата застава в центъра. То хвърля топката към някои от играчите и казва половината от дума, която този, който улавя топката трябва да довърши. Като например думата „топка” – „топ-” и детето, което хваща, трябва да довърши „-ка”. Ако детето не успее да довърши думата или да хване топката – излиза от играта.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

44,127 преглеждания

Comments are closed.